Woningkwaliteit

Print
De woningkwaliteitsnormen

De wet zegt dat iedereen recht heeft op menswaardig wonen. Elke woning in Vlaanderen moet daarom voldoen aan een aantal minimumnormen op het vlak van veiligheid, gezondheid en basiscomfort. Verder moet de woning ook, zowel qua oppervlakte als qua plafondhoogte, ruim genoeg zijn. De woningkwaliteitsnormen liggen vast in de Vlaamse Codex Wonen van 2021. Alles wat u moet weten over de minimale woningkwaliteitsnormen en een handige brochure vindt u op de website van Wonen-Vlaanderen.

Hoe staat het met de kwaliteit van uw woning?

Gebruik de woningkwaliteitswijzer om na te gaan hoe het staat met de kwaliteit van uw woning en hoe u die nog verder kunt verbeteren.

Alle Vlaamse woningen moeten voorzien zijn van voldoende rookmelders. Elke verdieping moet minstens één rookmelder hebben. Voor een woning zonder rookmelders, dit telt als één gebrek van categorie II, kan geen conformiteitsattest afgeleverd worden. 

Op 1 januari 2015 is de dakisolatienorm in werking getreden. De norm bepaalt dat alle zelfstandige woningen in Vlaanderen over de nodige dakisolatie moeten beschikken, of het nu gaat om een ééngezinswoning, een appartement of een studio. Voor kamers en daken kleiner dan 2m² geldt deze verplichting niet.

De dubbelglasnorm maakt dubbele beglazing verplicht voor alle woningen in Vlaanderen, zowel zelfstandige woningen als kamers. Vanaf 1 januari 2021 zal er wel rekening worden gehouden met de energiescore van de woning, vermeld op het EPC.

Voldoet uw woning niet aan de woningkwaliteitsnormen en doet u aanpassingen? Dan komt u mogelijks in aanmerking voor een premie!

Meer info
Gemeentehuis - Dienst Wonen

tel. 1770 | wonen@liedekerke.be