Wandelen, fietsen en lopen

In Liedekerke is er heel wat natuur om vrij in rond te wandelen, lopen, fietsen of mountainbiken. De routes zijn online beschikbaar via de website van RouteYou en zijn heel eenvoudig in te laden via de website www.routeyou.be. Hieronder kan je de links vinden naar enkele interessante apps die je helpen navigeren met de smartphone terwijl je onderweg bent. 

Wandelen

De Lus

Deze wandelroute maakt een lus omheen de gemeente Liedekerke. Het traject doorloopt heel wat rustige cultureel en landschappelijk interessante plekjes. Het wandelpad is ongeveer 15 km lang, doorheen de groene gordel die Liedekerke rijk is. 

Zelfs het natte en overstroombare natuurgebied De Valier is, dankzij de aanleg van een knuppelpad, toegankelijk en maakt deel uit van het traject. 

Tweedorpenwandeling

De Tweedorpenwandeling is een wandeltocht van 8 km die de mooiste plekjes van Liedekerke en Roosdaal aandoet. Over en langsheen de vallei van de Pallitsebeek. Langs de prachtige vergezichten vanop de Aldriezen, de Pamelse Meersen en de Keirekenslos. En langsheen de Dommelingen naar het pastoriepark.

 

Wandelzoektocht Cultuur en Natuur

Ontdek alle verborgen plekjes en erfgoed in de dorpskern en groene rand van Liedekerke aan de hand van een leuke wandelzoektocht. Vertrek aan het gemeenteplein te Liedekerke voor een ontdekking van 8,7 km. De route is niet bewegwijzerd maar je kan wel het plannetje volgen. De wandeling loopt over de weg, betonwegen en veldwegen (aangepast schoeisel is aangewezen).

Deze wandelzoektocht werd uitgestippeld en gepubliceerd door Curieus Liedekerke.

Likerts Kasjkespad

Aan beide kanten van de Opperstraat in Liedekerke liggen nog meer dan 10 “oude” zijwegen, ook wel “kasjkes” genoemd. Zo ontvouwt zich, weg van het centrum, een langgerekt dambordpatroon met genummerde straatjes. Naar het schijnt zouden ze in New York inspiratie voor hun stadsplan hier hebben gehaald… Het is van horen zeggen… De meeste zijwegen zijn nog goed te herkennen. Langs de smalle paden die amper breder zijn dan een voetweg, liggen naast elkaar de kleine huizen, hokken, hofjes en koeren. Tussen de huizen ligt hier en daar een oude gemeenschappelijke waterput. Bewandel en ontdek zelf de Likertse kasjkes.

Fietsen

Boerenkrijgroute

Deze fietsroute slingert door de meest noordwestelijke hoek van het Pajottenland: door Affligem, Roosdaal, Ternat en Liedekerke. Eventjes volgt zij de Dender op de grens met Oost-Vlaanderen. Het landschap daagt uit om te klimmen en te dalen, om de Dendervallei en het Pajottenland te overschouwen en om de talrijke getuigen van een rijk en roemrucht verleden te bewonderen. Landhuizen, kastelen, de abdij van Affligem, gesloten hoeves, water- en windmolens, een grot, het geboortehuis van Pol De Mont, kerken en brouwerijen vertellen alle stukjes geschiedenis. 

De volledige route is bewegwijzerd. Het vertrekpunt van de Boerenkrijgroute is gelegen aan de Sportlaan te Liedekerke. Van hieruit wordt er richting Dommelingen en Dender gefietst. 
 

Mountainbike

Voor de mountaibikers wacht de 31 km lange Tingelroute met start en aankomst aan de sporthal Heuvelkouter. Van hieruit kan je je ook de verbinding maken met de parcoursen in het hele Pajottenland. Genoeg voor 323km mountainbikeplezier. 

De mountainbikerouteplanner van Sport Vlaanderen vind je terug via deze link.

De Routeyou kaart is hier te vinden.