Wandelen, fietsen en lopen

In Liedekerke is er heel wat natuur om vrij in rond te wandelen, lopen, fietsen of mountainbiken. De routes zijn heel eenvoudig in te laden via de Homepage van de Gemeente Liedekerke op RouteYou.

Wandelen

De Lus

Deze wandelroute maakt een lus omheen de gemeente Liedekerke. Het traject doorloopt heel wat rustige cultureel en landschappelijk interessante plekjes. Het wandelpad is ongeveer 15 km lang, doorheen de groene gordel die Liedekerke rijk is. 

Zelfs het natte en overstroombare natuurgebied De Valier is, dankzij de aanleg van een knuppelpad, toegankelijk en maakt deel uit van het traject. 

Website Vlaams-Brabant

RouteYou plan

Tweedorpenwandeling

De Tweedorpenwandeling is een wandeltocht van 8 km die de mooiste plekjes van Liedekerke en Roosdaal aandoet. Over en langsheen de vallei van de Pallitsebeek. Langs de prachtige vergezichten vanop de Aldriezen, de Pamelse Meersen en de Keirekenslos. En langsheen de Dommelingen naar het pastoriepark.

 

Wandelzoektocht Cultuur en Natuur

Ontdek alle verborgen plekjes en erfgoed in de dorpskern en groene rand van Liedekerke aan de hand van een leuke wandelzoektocht. Vertrek aan het gemeenteplein te Liedekerke voor een ontdekking van 8,7 km. De route is niet bewegwijzerd maar je kan wel het plannetje volgen. De wandeling loopt over de weg, betonwegen en veldwegen (aangepast schoeisel is aangewezen).

Deze wandelzoektocht werd uitgestippeld en gepubliceerd door Curieus Liedekerke.

RouteYou plan

 

Kunstenwandelroute LikART Light

Liedekerke heeft een sterke voedingsbodem voor kunst en dat merk je ook echt letterlijk op zijn bodem. Al meer dan 45 jaar is de gemeentelijke Academie voor Beeldende en Audiovisuele Kunsten (ABAK) actief in Liedekerke. En sinds 2017 zet het project LikART lokale kunst in de kijker. Doorheen de jaren verschenen er heel wat kunstige ingrepen op het grondgebied. De nieuwe kunstenwandelroute LikART Light van 11 km neemt je mee langs al deze kleurrijke locaties. En tijdens de periode 8 mei tot 31 augustus 2021 kan je ook nog een tiental extra tijdelijke ingrepen, gerealiseerd door verschillende klasgroepen van de ABAK, meepikken langs het parcours. Langs de route vind je ook enkele QR-codes waarachter een kort theaterintermezzo schuilt, dit in samenwerking met de Academie Muziek, Woord en Dans en de lokale toneelverenigingen.

Download de wandelkaart 

Volg de route digitaal via RouteYou

Kunstenwandelroute LikArt Kids

Voor families is er een verkorte versie van de LikART Light Kunstenwandelroute (zie hierboven).

De LikART Kids Kunstenwandelroute is een interactieve route van 5,5 km met kunstige creatieve doe-opdrachten via de App Actionbound.

Download de App Actionbound op je smartphone, scan de QR-code en ga op creatieve ontdekking. 

Download de wandelkaart

Likerts Kasjkespad

Aan beide kanten van de Opperstraat in Liedekerke liggen nog meer dan 10 “oude” zijwegen, ook wel “kasjkes” genoemd. Zo ontvouwt zich, weg van het centrum, een langgerekt dambordpatroon met genummerde straatjes. Naar het schijnt zouden ze in New York inspiratie voor hun stadsplan hier hebben gehaald… Het is van horen zeggen… De meeste zijwegen zijn nog goed te herkennen. Langs de smalle paden die amper breder zijn dan een voetweg, liggen naast elkaar de kleine huizen, hokken, hofjes en koeren. Tussen de huizen ligt hier en daar een oude gemeenschappelijke waterput. Bewandel en ontdek zelf de Likertse kasjkes.

RouteYou plan

Knot De Palitsekoning

Knot de Palitsekoning is een natuur-educatieve wandeling voor kinderen van 6 tot 12 jaar doorheen het gebied van de vallei van de Palitsebeek. Je kan de wandeling gewoon volgen, maar het is veel leuker om de vallei beter te leren kennen aan de hand van het verhaal van Knot, die in de vallei woont en die de kinderen uitdaagt met allerlei opdrachtjes. In de bibliotheek kan je hiervoor een rugzakje lenen met materialen om de opdrachtjes uit te voeren. De ideale gezinsactiviteit om samen de natuur te ontdekken.

Deze wandeling is een afstudeerproject natuurgids van één van de vrijwilligers van Natuurpunt. Ze is ongeveer 3 kilometer lang en start ter hoogte van de Slochtestraat 14.

Hier kan je het verhaal van Knot en de zintuigfiches downloaden.

Voor het voltooien van de opdrachtjes kan je een speciaal hiervoor ontwikkeld rugzakje ontlenen in de bibliotheek.
 
OPDRACHTEN

Paal 1 | Paal 2 | Paal 3 | Paal 4 | Paal 5 | Paal 6 | Paal 7 | Paal 8

Plan Koning Palitsewandeling

Route You plan Koning Palitsewandeling

Meer info | Begeleide wandeling aanvragen

Lucia De Backer luciadebacker@hotmail.com

Fietsen

Boerenkrijgroute

Deze fietsroute slingert door de meest noordwestelijke hoek van het Pajottenland: door Affligem, Roosdaal, Ternat en Liedekerke. Eventjes volgt zij de Dender op de grens met Oost-Vlaanderen. Het landschap daagt uit om te klimmen en te dalen, om de Dendervallei en het Pajottenland te overschouwen en om de talrijke getuigen van een rijk en roemrucht verleden te bewonderen. Landhuizen, kastelen, de abdij van Affligem, gesloten hoeves, water- en windmolens, een grot, het geboortehuis van Pol De Mont, kerken en brouwerijen vertellen alle stukjes geschiedenis. 

De volledige route is niet bewegwijzerd.

Je kan de route volgen met behulp van de RouteYou app of een fiets gps.

RouteYou plan

Fietsknooppuntennetwerk

Plan jouw fietsroute met fietsknooppunten

Mountainbike

Voor de mountaibikers wacht de 31 km lange Tingelroute met start en aankomst aan de sporthal Heuvelkouter. Van hieruit kan je je ook de verbinding maken met de parcoursen in het hele Pajottenland. Genoeg voor 323km mountainbikeplezier. 

De mountainbikerouteplanner van Sport Vlaanderen vind je terug via deze link.

De Routeyou kaart is hier te vinden.

Lopen

100 % natuurloop

De groene lus van 4,7 km start aan de parking van het Liedekerkebos (Eduard Schelfhoutstraat 188, Liedekerke). De blauwe lus van 5,2 km start dan weer ter hoogte van de voetgangersbrug in de Dahlialaan in Ternat. Beide routes zijn bepijld.Onderweg kan je makkelijk van het ene parcours op het andere overgaan waardoor je beide dus perfect kan combineren om een langere afstand te lopen.