Wandelen, fietsen en lopen

In Liedekerke is er heel wat natuur om vrij in rond te wandelen, lopen, fietsen of mountainbiken. De routes zijn heel eenvoudig in te laden via de Homepage van de Gemeente Liedekerke op RouteYou.

Wandelen

De Lus

Deze wandelroute maakt een lus omheen de gemeente Liedekerke. Het traject doorloopt heel wat rustige cultureel en landschappelijk interessante plekjes. Het wandelpad is ongeveer 15 km lang, doorheen de groene gordel die Liedekerke rijk is. 

Zelfs het natte en overstroombare natuurgebied De Valier is, dankzij de aanleg van een knuppelpad, toegankelijk en maakt deel uit van het traject. 

Website Vlaams-Brabant

RouteYou plan

Tweedorpenwandeling

De Tweedorpenwandeling is een wandeltocht van 8 km die de mooiste plekjes van Liedekerke en Roosdaal aandoet. Over en langsheen de vallei van de Pallitsebeek. Langs de prachtige vergezichten vanop de Aldriezen, de Pamelse Meersen en de Keirekenslos. En langsheen de Dommelingen naar het pastoriepark.

 

Wandelzoektocht Cultuur en Natuur

Ontdek alle verborgen plekjes en erfgoed in de dorpskern en groene rand van Liedekerke aan de hand van een leuke wandelzoektocht. Vertrek aan het gemeenteplein te Liedekerke voor een ontdekking van 8,7 km. De route is niet bewegwijzerd maar je kan wel het plannetje volgen. De wandeling loopt over de weg, betonwegen en veldwegen (aangepast schoeisel is aangewezen).

Deze wandelzoektocht werd uitgestippeld en gepubliceerd door Curieus Liedekerke.

RouteYou plan

 

Likerts Kasjkespad

Aan beide kanten van de Opperstraat in Liedekerke liggen nog meer dan 10 “oude” zijwegen, ook wel “kasjkes” genoemd. Zo ontvouwt zich, weg van het centrum, een langgerekt dambordpatroon met genummerde straatjes. Naar het schijnt zouden ze in New York inspiratie voor hun stadsplan hier hebben gehaald… Het is van horen zeggen… De meeste zijwegen zijn nog goed te herkennen. Langs de smalle paden die amper breder zijn dan een voetweg, liggen naast elkaar de kleine huizen, hokken, hofjes en koeren. Tussen de huizen ligt hier en daar een oude gemeenschappelijke waterput. Bewandel en ontdek zelf de Likertse kasjkes.

RouteYou plan

Knot De Palitsekoning

Knot de Palitsekoning is een natuur-educatieve wandeling voor kinderen van 6 tot 12 jaar doorheen het gebied van de vallei van de Palitsebeek. Je kan de wandeling gewoon volgen, maar het is veel leuker om de vallei beter te leren kennen aan de hand van het verhaal van Knot, die in de vallei woont en die de kinderen uitdaagt met allerlei opdrachtjes. In de bibliotheek kan je hiervoor een rugzakje lenen met materialen om de opdrachtjes uit te voeren. De ideale gezinsactiviteit om samen de natuur te ontdekken.

Deze wandeling is een afstudeerproject natuurgids van één van de vrijwilligers van Natuurpunt. Ze is ongeveer 3 kilometer lang en start ter hoogte van de Slochtestraat 14.

Hier kan je het verhaal van Knot en de zintuigfiches downloaden.

Voor het voltooien van de opdrachtjes kan je een speciaal hiervoor ontwikkeld rugzakje ontlenen in de bibliotheek.
 
OPDRACHTEN

Paal 1 | Paal 2 | Paal 3 | Paal 4 | Paal 5 | Paal 6 | Paal 7 | Paal 8

Plan Koning Palitsewandeling

Route You plan Koning Palitsewandeling

Meer info | Begeleide wandeling aanvragen

Lucia De Backer luciadebacker@hotmail.com

Liedekerkse Bijtjeswandeling

De bijtjeswandeling bestaat uit een traject van 3.8 km, en is volledig toegankelijk voor buggy’s. Ze start en eindigt op het Vijfhoeksplein, dat recent volledig heringericht werd in kader van de bij (speelheuvels, hooiland, vaste planten en bloembollen,… met allemaal soorten waar bijen verlekkerd op zijn). Deze loopt langs enkele van de mooiste plekjes van Liedekerke zoals de Dommelingen en de Vallei van de Palitsebeek. Onderweg vind je spelletjes, hinkelpad, quiz, stripverhalen… en kom je ook infobordjes tegen over wilde bijen die je op die locatie kan terugvinden. Eigen gemeentepersoneel van de loods maakte alle speelelementen eigenhandig! Neem dus zeker een kijkje!

De infobordjes en spelletjes onderweg worden even gestockeerd tot volgende lente.

Daatmet Beweegwandeling

De Daatmet beweegroute is een wandelroute met eenvoudige bewegingsoefeningen. Volg de groene bordjes en train je kracht, balans en uithoudingsvermogen. Voor jong en oud! Leuk, zeker samen met anderen, en goed voor lichaam en geest! Bovendien is ze iets meer dan 10 000 stappen lang, een handige manier om je minimaal aantal voor de dag te bereiken!

Start en einde van de wandeling: café Daatmet, hoek Sportlaan, Houtmarktstraat

Erfgoedwandeling Rosaline: wie is de Klos?

Deze zomer kan je opnieuw in heel wat gemeenten in Vlaanderen en Brussel op zoek naar de Schatten van Vlieg. Schatten van Vlieg is een zoektocht (met op het einde een echte schatkist met beloning) voor families met kinderen tot 12 jaar. De zoektocht zet erfgoed van de gemeente in de kijker. Van juli tot augustus kan je in Liedekerke deelnemen aan de zoektocht ‘Wie is de klos’! Tijdens deze leuke wandeling van 2 kilometer ontdek je de geschiedenis van het kantklossen, een oude traditie in Liedekerke. De bewegwijzerde wandeling vertrekt en eindigt aan GC Warande. Kantklosster Rozaline neemt je mee op tocht. Onderweg laat ze je opdrachten uitvoeren en vertelt meer over haar leven. Met de verkregen info kan je op het einde van je wandeling de schatkist openen voor een verrassing. Meer info over de wandeling ‘Wie is de klos’ en een papieren versie van de wandeling krijg je in het Vrijetijdshuis tijdens de openingsuren.

Meer informatie over Schatten van Vlieg vind je op http://www.schattenvanvliegpajotzenne.be/

Fietsen

Boerenkrijgroute

Deze fietsroute slingert door de meest noordwestelijke hoek van het Pajottenland: door Affligem, Roosdaal, Ternat en Liedekerke. Eventjes volgt zij de Dender op de grens met Oost-Vlaanderen. Het landschap daagt uit om te klimmen en te dalen, om de Dendervallei en het Pajottenland te overschouwen en om de talrijke getuigen van een rijk en roemrucht verleden te bewonderen. Landhuizen, kastelen, de abdij van Affligem, gesloten hoeves, water- en windmolens, een grot, het geboortehuis van Pol De Mont, kerken en brouwerijen vertellen alle stukjes geschiedenis. 

De volledige route is niet bewegwijzerd.

Je kan de route volgen met behulp van de RouteYou app of een fiets gps.

RouteYou plan

Fietsknooppuntennetwerk

Plan jouw fietsroute met fietsknooppunten

Mountainbike

Voor de mountaibikers wacht de 31 km lange Tingelroute met start en aankomst aan de sporthal Heuvelkouter. Van hieruit kan je je ook de verbinding maken met de parcoursen in het hele Pajottenland. Genoeg voor 323km mountainbikeplezier. 

De mountainbikerouteplanner van Sport Vlaanderen vind je terug via deze link.

De Routeyou kaart is hier te vinden.

Lopen

100 % natuurloop

De groene lus van 4,7 km start aan de parking van het Liedekerkebos (Eduard Schelfhoutstraat 188, Liedekerke). De blauwe lus van 5,2 km start dan weer ter hoogte van de voetgangersbrug in de Dahlialaan in Ternat. Beide routes zijn bepijld.Onderweg kan je makkelijk van het ene parcours op het andere overgaan waardoor je beide dus perfect kan combineren om een langere afstand te lopen.