Knot de Palitsekoning | Opdracht Paal 5

Print

Knotverhaal

Tijd om straks even te rusten op de mooie bank aan de poel:
Ja, mensen en mensenkinderen komen in de Palitsevallei vaak wandelen, spelen… en dat vinden we leuk!
We kunnen jullie immers goed begluren vanuit onze huisjes en vaak moeten we dan erg, zeker als jullie erbij zijn, lachen… maar….
Meer en meer papiertjes worden zomaar op de grond gegooid. Ook plastic en blikjes en nog veel, veel meer vuil!
En dat is voor ons maar ook voor jullie erg gevaarlijk. Onze lieve vrienden, de dieren zijn ook dikwijls het slachtoffer….

Zo was Sien de ekster erg gekwetst vorige week.

Je moet weten, eksters zijn heel nieuwsgierig. Ze stelen alles wat blinkt en nemen het dan mee naar hun nest. En zo had Sien een stukje blik meegenomen. Messcherp is dat! Je kan het al raden! In hun kleine nestje hebben zowel Sien als haar jongen hun pootjes erg gekwetst aan dat akelig stuk blik. Tja, er is heel wat geweend toen, zowel van pijn als van verdriet.

Maar gelukkig kon onze dokter Weetal een zalfje maken en is iedereen ondertussen goed hersteld. Hopelijk gebeurt dit nooit meer! Maar daarvoor hebben we jullie hulp nodig!

Weetjes

Hier, in de buurt van de poele, heb je veel kans om de specht te horen. 

De grote bonte specht trommelt met zijn snavel tegen een droge tak. Dat klinkt als tromgeroffel. Zijn kop beweegt dan met een snelheid van 10-15 slagen per seconde. Het spechtenpaar beitelt in levende of dode bomen een nestgat uit. Ze leggen soms tot 8 grote, witte eieren die het mannetje meestal uitbroedt.

In de zomer eet een specht bessen, insectenlarven . In de winter vooral de zaden van naaldbomen ,en noten.

Om de zaden gemakkelijk uit de denappel te halen, klemt hij deze rechtop in een boomvertakking of boomstronk. Hij slaat de dennenappel helemaal stuk. Als je dus onder een boom veel schubben van dennenappels ziet, is er een grote bonte specht aan het werk geweest.

De specht krijgt hier geen hoofdpijn van omdat hij een goede schokdemper heeft in zijn kop, die de klappen opvangt. Weet je dat jullie fietshelm ook zo gemaakt is?

Opdracht

  • Zoek een takje en sla op een boomstam: kan je zo snel slaan als een specht ????
  • Je zal hier nog heel wat andere vogels horen fluiten,roepen, zingen: kan jij ook goed fluiten op een grassprietje, een eikelnapje, op je vingers….?
De poelen: hier leven heel wat kikkers en salamanders.

De kikker heeft grote ogen bovenop zijn kop. Zo kan hij heel goed zien wat er rondom hem gebeurt. Hij eet zowat alles wat beweegt: kevers, vliegen… wanneer een beestje voorbij vliegt, vangt hij het met zijn kleverige roltong. De cirkeltjes achter zijn ogen zijn de oren. Met zijn lange achterpoten kan de kikker ver en hoog springen.

De schaatsenrijder is een diertje dat op het water kan lopen! Zij hebben haartjes op hun poten die het water afstoten, waardoor ze precies roeien over het water!

De waterspin wordt ook duikersspin genoemd.

Bootsmannetjes zwemmen op hun rug en lijken hierdoor op een bootje. Ze zien er lief uit maar zijn het niet! Het is een echte rover! Hij eet kikkervisjes, kleine visjes en soms zelfs andere bootsmannetjes. Pak het bootsmannetje niet op want hij kan ook hard in je vinger bijten

Opdracht

  • Kan jij ook goed ver en hoog springen zoals een kikker ? Bewijs het eens!
    Maak het eens heel stil en luister naar alle natuurgeluiden.
  • Wijs met je ogen dicht vanuit welke richting het geluid komt.
  • Kijk eens goed in de poel: je kan salamanders, kikkers…. zien!