Knot de Palitsekoning | Opdracht Paal 3

Print

Knotverhaal

Met wat geluk kan je meneer eekhoorn zien.

Hij is één van de schattigste diertjes uit het bos. Eekhoorns zijn helemaal niet kieskeurig als het op eten aankomt: ze verzamelen noten en zaden, maar eten ook paddenstoelen, schors, insecten, eieren en soms zelfs jonge vogeltjes. Eekhoorns houden geen winterslaap, maar in de koudste maanden van het jaar blijven ze wel zoveel mogelijk in hun nestje. Ze komen enkel buiten om eventjes van hun verstopte noten te smullen. Zijn nest bouwt de eekhoorn hoog en veilig in de bomen. De binnenkant van het nestje maakt hij lekker zacht met mos en gras.

De eekhoorns geven ons regelmatig wat van hun haren: ideaal om te verven want jullie maken hier ook penselen mee! Wist je dat ?

Opdrachten

  • Je zal nu voorbij heel wat bomen komen. Ruik,voel en kijk naar die mooie reuzen. Elke schors is anders. De schors beschermt de boom. Een boom groeit van binnen en de schors groeit niet echt mee. Daardoor komen er scheuren in de schors.
  • Hoe oud is een boom? Zie je een afgezaagde boom tijdens de wandeling, tel dan de jaarringen vanuit het midden en je weet hoe oud de boom was.
    Van een boom die nog leeft, kan je ook de leeftijd zoeken: omarm de boom en meet de omtrek (op ongeveer 1,5 m ) een boom groeit gemiddeld 2,5 cm per jaar. Een eik van 2,5m omtrek is dus 100 jaar!!
  • De hartslag van een boom beluisteren: een boom leeft, ademt, … Het sap stroomt door de boom. Leg je oor op een berk, beuk, es …( dunne schors) en in de lente hoor je de boom leven! Super toch!
  • Zoek bladeren: maak in het midden van elk blad een gaatje en steek daarin de steel van het vorige blad. Zo vorm je een mooie krans en word je een echte bomenkoning( in)!