Markten en kermissen

Print

Kermis Opperstraat en jaarmarkt

Datum Kermis Opperstraat 2020: van vrijdag 2 oktober tot en met maandag 5 oktober (GEANNULEERD)

Geen Kermis Opperstraat en jaarmarkt in Liedekerke dit jaar. Het lijkt onwezenlijk, maar het college van burgemeester en schepenen, in overleg met onze politiezone TARL, besliste gisteren om de organisatie van de kermis en jaarmarkt tijdens het eerste weekend van oktober niet te laten doorgaan in 2020.

De kermis en jaarmarkt lokt elk jaar duizenden bezoekers naar Liedekerke. Alle Liedekerkenaren kijken uit naar dit ultieme feestweekend, een totaalbeleving die ook ver buiten de gemeentegrenzen veel aantrek heeft. Ieder jaar opnieuw is dit het belangrijkste en grootste evenement in onze gemeente.

'De coronacrisis maakt het ons dit jaar niet gemakkelijk. Na het onderzoeken van verschillende alternatieven en het evalueren van alle te nemen veiligheidsmaatregelen, hebben we gisteren uiteindelijk de moeilijke knoop doorgehakt om dit jaar geen kermis en jaarmarkt te organiseren. Geen eenvoudige beslissing, maar uiteindelijk wel een realistische en veilige uitkomst.

Verschillende factoren, zoals de moeilijke controleerbaarheid van het maximale bezoekersaantal, de vrij smalle feestzone in de Opperstraat, de complexe mix van attractiehouders, handelaars, horeca, verenigingen, de hoge handhavingsgraad van alle maatregelen op en rond de feestsite (enkel bediening aan tafel, beperking aantal bezoekers op de kermis en ook in een café/tent, …), etc. hebben er toe geleid dat we als gemeentebestuur liever uitkijken naar een meer stabiele situatie om Kermis Opperstraat te organiseren.

Wij beseffen dat dit voor de Liedekerkenaar, en zeker ook voor de foorkramers, onze handelaars en verenigingen, geen prettig nieuws is, maar we hopen op begrip.

Het gemeentebestuur zal dit najaar wel blijven inzetten op kleinschalige en controleerbare evenementen, en ook de clubs en verenigingen verder op weg helpen om hun activiteiten terug te laten opstarten. Want Liedekerke doet ontmoeten, daar gaan we nog altijd voor, al zal de ontmoeting dit jaar jammer genoeg niet op de jaarlijkse “op en af” van de Opperstraat zijn', aldus burgemeester Steven Van Linthout.

Het gemeentebestuur kijkt alvast uit naar het weekend van 1 tot 4 oktober van volgend jaar en hoopt ten zeerste dat de situatie er tegen dan hoopvoller uitziet voor de organisatie van de kermis en jaarmarkt.

Inschrijving Jaarmarkt

Onder voorbehoud vindt de jaarmarkt plaats op zaterdag 3 oktober 2020. Lees hieronder alle info en schrijf online in ten laatste op maandag 24 augustus 2020.
 
OPGELET: WIJZIGINGEN COVID-19
  • Uw inschrijving is onder voorbehoud. De organisatie van de jaarmarkt is onder sterk voorbehoud van de verdere (exit)strategie inzake corona. Uw standplaatsfactuur zal u pas ontvangen wanneer er 100% duidelijkheid is over het al dan niet plaats vinden van de jaarmarkt. Communicatie hierover ontvangt u via mail.
  • Uw standplaats is onderhevig aan een sterk aangepast circulatieplan waarbij de afstandsregels maximaal gerespecteerd worden. Wij kunnen in geen geval dezelfde locatie van uw standplaats (in vergelijking met voorgaande jaren) garanderen. Er wordt sterk ingezet op een ruimere spreiding van de standen, kramen en attracties. Met het invullen van het webformulier verklaart u zich akkoord met de standplaats die u zal toegewezen worden door de organisatie (op de Opperstraat of Pamelsestraat/Affligemsestraat). 

  • Als ambulante handelaar dient u zich strikt te houden aan de vigerende corona-richtlijnen van de FOD Economie, meer info leest u na in de Gids voor de opening van de handel. Breng de preventiemaatregelen die gelden voor de ambulante handelszaak duidelijk zichtbaar aan // Alle standhouders dragen een mondmasker //  Max. 1 klant per 1,5 lopende meter aan uw kraam, visualiseer deze veiligheidsafstand aan uw kraam // Klanten, martktkramers/standhouders en hun personeel houden steeds 1,5 meter afstand van elkaar // Maximale handhygiëne voor standhouder en klant: u stelt middelen voor noodzakelijke handhygiëne ter beschikking aan uw kraam // Stimuleer elektronisch betalen met bankkaart of contactloos, en vermijd cash zoveel mogelijk // Reinig en ontsmet na elk contact met bezoekers de onderdelen van uw kraam.
  • Indien eten en drinken ter plaatse bij het kraam of foodtruck wordt geconsumeerd, gebeurt dit onder dezelfde modaliteiten als voorzien voor de horeca. Take-away blijft toegelaten, bijvoorbeeld al wandelend een ijsje of een hamburger eten op de markt/kermis is toegelaten.
  • Horeca én drankstanden (van verenigingen) volgen het horecaprotocol, lees meer hierover op www.heropstarthoreca.beEr wordt verplicht ZITTEND geconsumeerd // Tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de klanten van de verschillende tafels wordt gegarandeerd, tenzij de tafels worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief met een minimale hoogte van 1,8 meter // Voorzie zoveel mogelijk begeleiding van de gasten naar de tafels // Max. 15 personen per tafel // Tafels en stoelen moeten na het vertrek van de gasten ontsmet worden, alvorens nieuwe gasten er mogen plaatsnemen. Alles wat op tafel kwam, moet na het vertrek van de gasten in de afvalcontainer of moet gereinigd en ontsmet worden // Het afruimen van de tafels gebeurt bij voorkeur door een vaste medewerker dat enkel deze taak op zich neemt // De bediening wast en ontsmet voortdurend de handen en draagt een mondmasker // Er geldt een decibelbeperking voor de geluidsversterking van maximaal 80 dB // Glazen, servieswerk en bestek moeten na ieder gebruik gewassen worden met zeep en gespoeld worden //  Klanten, standhouders en hun medewerkers houden steeds 1,5 meter afstand van elkaar // Afficheer bij de ingang van de zaak/kraam de regels (beschreven bij de richtlijnen) die van toepassing zijn op de klanten en breng ze bij het inchecken in herinnering.
Wenst u in te schrijven? Vul dan ons webformulier in ten laatste op maandag 24 augustus 2020.

Data kermissen en braderie 2021 | 2022

2021  
zaterdag 1 en zondag 2 mei 2021 Kermis mei op Warandeplein
zaterdag 19 en zondag 20 juni 2021 Braderie Stationsstraat
zaterdag 26 juni 2021 Vakantiefeestmarkt
zaterdag 3 en zondag 4 juli 2021 Kermis Werkmanshuizen (Muilem)
vrijdag 1 tot en met maandag 4 oktober 2021 Kermis Opperstraat
zaterdag 18 december 2021 Kerst op de markt
2022  
zaterdag 30 april en zondag 1 mei 2022 Kermis mei op Warandeplein
zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022 Braderie Stationsstraat
zaterdag 25 juni 2022 Vakantiefeestmarkt
zaterdag 2 en zondag 3 juli 2022 Kermis Werkmanshuizen (Muilem)
vrijdag 30 september tot en met maandag 3 oktober 2022 Kermis Opperstraat
zaterdag 19 december 2022 Kerst op de markt

 

Wekelijkse markt