Straatportretten
PrintText
Een uniek portret van je straat
Liedekerkenaar Bert Van Damme maakte een originele tekening over zijn Bombardonstraat. Via ons buurtnetwerk HOPLR deed hij nadien de suggestie om dit ook te realiseren in andere straten of buurten. Top idee vonden wij!
Daarom zoeken we nog straten die willen meewerken aan hun uniek straatportret!
De inwoners van de straat vertellen hun ideeën aan een tekenaar en hij maakt hiermee een originele tekening over hun straat. Met een knipoog naar de straatnaam, of naar zijn bewoners, de omgeving … alles is mogelijk!
Nadien drukken wij de tekening op een paneel dat we een fijn plaatsje geven in de straat.
Interesse?
Verzamel een groep buren om samen één keer te brainstormen met de tekenaar.
Meld je hier aan. Deelname is gratis.
Wil je het straatportret samen met de buren inhuldigen? Dan kan je hiervoor een subsidie van 170 euro aanvragen.
Wil je als tekenaar meewerken aan dit project, geef een seintje via uit@liedekerke.be
Realisaties
Straatportret ter hoogte van Bombardonstraat 211
Bert Van Damme maakte het eerste portret van zijn straat, de Bombardonstraat.
Een mannetje naar zijn evenbeeld speelt bombardon. Hij draagt geen schoenen wat verwijst naar ‘Stad Berrevoesj’. Ook het bekende gezegde ‘mijn mes, mijn pré en mijne rode neusdoek’ verwerkte Bert in de tekening. Hij kleurde het portret digitaal in en liet het afdrukken op een zeil dat nu zijn poort siert.
Straatportret op de hoek van Muilenstraat en Rozenlaan, gemaakt door Bert Van Damme
Het koppel dat staat de kussen of ‘muilen’ verwijst ludiek naar de Muilenstraat, een creatieve vondst van de tekenaar die zich liet inspireren door popart.
Linksboven prijkt de klokkentoren van de oude noodkerk van Ter Muilen, met ernaast het silhouet van de ‘werkmanshuizen’. In een ver verleden was dit de huisvesting van politie of rijkswacht.
Centraal achter het koppel zie je de stomp van het voormalige dertiende-eeuwse klooster ‘der ongeschoeide karmelieten’, dat volledig verwoest werd tijdens de Franse Revolutie. Rechts ervan staat de grote kapel van Ter Muilen (of Ter Muylem) met ervoor een afbeelding van Maria met kind op een muilezel. Deze kapel werd gebouwd na een belofte van een veilige terugkeer van het front. Vandaag is de kapel vooral bekend als eindpunt van de ommegang, ‘den beeweg’, met zijn kapellekes. Links van het koppel staat zo’n kapelletje.
Uiterst links vooraan ten slotte zie je een hek met erachter een pad dat doorloopt naar het achtergelegen bos. Het hek bevat het logo van Natuurpunt. De natuurvereniging liet in het natuurgebied De Valier een plankenpad aanleggen zodat natuurliefhebbers kunnen genieten van dit stukje groene gordel dat deel is van ‘De Lus rond Liedekerke’. Wie goed kijkt ziet onderaan het kapelletje de kop van een kamsalamander, die hier vroeger vlakbij in ‘De Meer’ veelvuldig voorkwam.
Straatportret op de hoek van de Houtmarkstraat en Dommelingenstraat, gemaakt door Sien De Luyck
De boomsilhouetten in de achtergrond zijn een subtiele hint naar de straatnaam, Houtmarktstraat, en de groene omgeving. Vroeger, en ook nu nog, vangen kinderen in de Palitsebeek dikkopjes en kikkervisjes. Ook deze zijn terug te vinden in de achtergrond.
Verder zie je in dit portret het herenhuis, gekend als Villa Maria, en de paardenmenner die nog steeds op de Houtmarktstraat woont. De druiven verwijzen naar de grote druivenserre die vroeger in de buurt van ‘den boerenbond’ stond. Het picknicktafereel herinnert aan de mensen uit de straat die gingen picknicken in de Dommelingen. Veel bewoners van de Houtmarktstraat hebben kippen in hun tuin. Die konden dus ook niet ontbreken.
De Houtmarktstraat wordt ook ‘Daatmet’ genoemd. Het is een verkorting in het dialect van ‘De’ (D) ‘hout’ (AAT) ‘markt’ (MAT). Vandaar dat de straatnaam in het groot vermeld staat als ‘Daatmat’.
Tot slot staan er 3 Liedekerkse uitspraken op het portret: ‘Op ter gaun’ (op stap gaan), ‘Tes wou maan’ (je hebt gelijk) en ‘E gink dor ne gerla’ (hij is daar gevallen).
Straatportret ter hoogte van Gravenbosstraat 97, gemaakt door Bert Van Damme
In 1977 fusioneerde het grootste deel van Borchtlombeek met Roosdaal, maar de woonverkaveling Gravenbos, De Klei en Monnikenveld kwam bij Liedekerke. Kerkelijk hoort deze verkaveling echter nog bij de parochie Borchtlombeek. De vlag van Roosdaal die overgaat in Liedekerke en de kerk bovenaan symboliseren dit.
Verder zie je in het portret de herkenbare rechte en hellende straat, met bomen en een voet- en fietspad aan elke kant. Ook de apotheek en bank in de straat en de lijnbus 355 (Brussel Noord – Liedekerke) zie je. In de woonverkaveling Gravenbos zijn de straten naar vogels genoemd. De fazant verwijst bijvoorbeeld naar de Fazantenlaan. De Klei heeft straatnamen met bomen, vandaar de kersen die verwijzen naar de Kerselarenlaan. De gele tulpen zijn een hint naar de Tulpenlaan. Monnikenveld heeft straatnamen met bloemen.