Kunstwerk rotonde | Geen einde zonder begin | Goede Geburen

Print

De titel, “Geen einde zonder begin”, is geïnspireerd op de relatieve oneindigheid van de cirkel: waar is het begin, waar is het einde? Deze vraag is dan ook de inspiratievonk geworden om een groeiproces in de 4 beelden te plaatsen die uitkijken op de 4 toegangswegen van de rotonde. Bij het rondrijden merkt men een evolutie van een ruwe basisvorm naar een meer en meer figuratieve figuur die telkens meer detail krijgt.

Het begin, de ruwe basisvorm, is gericht naar de richting E40, de ‘toegangspoort’ van beide gemeenten: Liedekerke en Affligem. Het zijn 4 krachtige expressieve figuren die de rotonde bevolken en die op organische wijze uit een lava-achtige rots groeien. Het zijn de bewakers van de rotonde, hun territorium, waar je moet rondrijden.

De beeldengroep, van de hand van kunstenaar Patrick Van Craenbroeck, was een creatieproces van twee jaar. Eerst vele schetsen en tekeningen, nadien meerdere maquettes in klei om dan te starten met de vorm op ware grootte. Het werden vier keramische sculpturen van 3.20m hoogte. Het kleurenpalet is ontstaan door het primitief bakproces in een vuuroven en het gebruik van diverse kleisoorten en -kleuren.

Het kunstwerk kadert binnen het project “Goede Geburen” en is een maatschappelijk project van de Vrienden van Affligem. Dit gezelschap van ondernemers en prominenten zorgde in het verleden reeds voor de plaatsing van de historische brouwketel op het kruispunt tussen Hekelgem, Teralfene en Essene. Met de steun van de burgemeesters van Affligem en Liedekerke verfraaien de Vrienden deze keer de rotonde aan de Stationstraat en de Affligemsestraat. Hier, op de grens tussen beide gemeenten, staat nu het beeldhouwwerk 'Geen einde zonder begin' van de bekende kunstenaar Patrick Van Craenenbroeck. 

Ontdek het volledige creatieve verhaal voor, achter en tijdens ''the making off" van deze beeldengroep via dit digitale fotoboek (met exclusief fotomateriaal van achter de schermen).

Meer ontdekken over Patrick Van Craenenbroeck: http://www.patrickvancraenenbroeck.be/