Vaccinatie COVID-19

Print

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden uw verjaardag te vieren, uw (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat u ernstig ziek wordt en levens redden. Heel belangrijk dus om zich te laten inenten. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer het gewone leven kunnen oppikken. Doe het voor uzelf, maar ook voor elkaar!

Vaccinatiecentra: wanneer en waar krijg ik mijn vaccin?

Vanaf maart zou, als alles goed gaat, de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten van start moeten gaan. Over de prioritering binnen die laatste groep neemt de taskforce vaccinatie binnenkort een beslissing. Vanaf april komen de mensen met een essentieel beroep aan bod. De rest van de bevolking (18+) mag vanaf juni op een vaccin rekenen. Maar de timing hangt af van de tijdige levering van voldoende vaccins en een vlotte vaccinatie in de 95 vaccinatiecentra verspreid over heel Vlaanderen.

Iedereen krijgt een uitnodiging

Wanneer het uw beurt is, krijgt u een uitnodiging om u te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Daarbij hebt u de optie om te bevestigen, weigeren of de afspraak te verplaatsen. Er staat ook in welk vaccinatiecentrum u verwacht wordt. Voor Liedekerke is dat het vaccinatiecentrum in de Bellekouterhal te Affligem, Bellestraat 99 te Affligem.

Meer info over het vaccinatiecentrum in Affligem.

Op weg naar groepsimmuniteit

Als de vaccinatiecentra in het hele land vlot draaien, dan kunnen tegen eind augustus ruim 9 miljoen Belgen gevaccineerd zijn. Dat is meer dan 70% van de bevolking, wat nodig is om groepsimmuniteit op te bouwen.

Vaccinatie in het vaccinatiecentrum

Vaccinatiecentra in heel Vlaanderen zorgen ervoor dat iedereen snel en veilig in zijn buurt een vaccin krijgt. Elk centrum is vlot bereikbaar, heeft voldoende parking en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Voor mensen die minder mobiel zijn wordt er nog aan oplossingen gewerkt. We vergeten niemand!

Hoe verloopt de vaccinatie?

In elk vaccinatiecentrum zijn er meerdere vaccinatielijnen. In elke vaccinatielijn wordt één type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur.

In 4 stappen naar het verlossende prikje

  1. U komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt uw identiteitsgegevens en brengt u naar de registratie.
  2. Een verpleegkundige geeft u info over het vaccin en overloopt uw medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. U krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting.
  3. Daarna gaat u naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige u vaccineert.
  4. Na de vaccinatie mag u een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts die opvolgt of er eventuele bijwerkingen zijn.
  5. U bent veilig gevaccineerd!

COVID-19-vaccins

De COVID-19-vaccins zijn ontwikkeld volgens dezelfde wettelijke vereisten voor farmaceutische kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid als andere vaccins en geneesmiddelen. Er zijn verschillende soorten vaccins tegen SARS-CoV-2, sommige zijn nog in ontwikkeling. België heeft in totaal zicht op vaccins van 5 verschillende producenten.

Nog vragen?