Ongediertebestrijding

Print

Ratten

Heb je last van ratten in je huis of tuin? In Liedekerke kan je gratis een rattenvanger laten langskomen. Deze komt tweemaandelijks langs op een vaste datum, enkel op afspraak. Hij maakt een inschatting van de problematiek en plaatst bakjes met vergif indien nodig. Een afspraak maken kan via www.liedekerke.be/rattenvanger.
Opgelet! De rattenvanger komt enkel langs op volgende data:
11 februari, 14 april, 9 juni, 11 augustus, 13 oktober en 8 december 2020.
Zorg dus steeds dat er iemand thuis is of het terrein betreedbaar is!

Tip! Grijp niet onmiddellijk naar chemische bestrijdingsmiddelen. Vaak vinden deze dieren jouw omgeving de perfecte plek om te vertoeven en lok je zelfs onbewust ratten! Enkele tips:

  • Sluit tonnen met voedselvoorraden en stro altijd af en laat er niets rondslingeren.
  • Voeder huisdieren ’s morgens en doe dat beperkt, zodat de rat ’s nachts geen buffet vindt.
  • Bewaar huisvuil in een afgesloten container, en voer het zo snel mogelijk af.
  • Sluit buitenkraantjes goed af en vermijd stilstaand water.
  • Zorg voor een opgeruimd huis en tuin. Minder rommel betekent minder schuilplekken.

 

Zwerfkatten

Ondervind je overlast door zwerfkatten? Meld de locatie van overlast via dit formulier.
De gemeente werkt samen met VETAS en een plaatselijke dierenarts om zwerfkatten te vangen, te steriliseren of te castreren en te behandelen tegen ziektes.

Zwerfkatten zijn schuwe verwilderde katten, waarvan de vrouwtjes per jaar soms wel tien nakomelingen kunnen krijgen. Ze doden helpt nauwelijks omdat hun territorium dan door andere katten wordt ingenomen: steriliseren is beter. Zo blijft de kattenpopulatie onder controle en dat is een goede zaak voor de natuur. De gevangen zwerfkatten worden ook gemarkeerd door een knipje in het oor, om ze duidelijk te herkennen.

Wespen, bijen en hommels

Wespen

Op de meeste plaatsen zijn wespennesten niet gevaarlijk. Wespen zijn trouwens nuttige dieren en eten tal van schadelijke insecten.

Indien een nest zich echter vlakbij uw woning bevindt of op een plaats waar kinderen spelen, is het toch uitkijken geblazen. Een wespensteek (zeker bij mensen die allergisch reageren) kan soms ernstige gevolgen hebben. Het is dan vaak aan te raden het nest te laten verwijderen.

U kunt de verwijdering van een wespennest aanvragen bij de Brandweerzone Vlaams-Brabant West.

Bijen en hommels

 

Bijen en hommels zijn heel erg nuttige dieren. Het zijn de belangrijkste bestuivers van bloemen. Ze zijn ook niet agressief en steken alleen als ze zich echt bedreigd voelen. Nesten die in uw tuin voorkomen, mogen niet bestreden worden. Mocht er toch een hinderlijk nest zijn, neem dan contact op met een plaatselijke imker voor advies.

Marters en co