Knot de Palitsekoning | Opdracht Paal 6

Print

Knotverhaal

Nu ga ik jullie wat meer vertellen over de kriebelbeestjes of zoals jullie zeggen de insecten. Velen vinden deze diertjes vies en nutteloos. Maar is dit zo?

Heel veel bloemen hebben de hulp van insecten nodig om zich voort te planten. Hun stuifmeel moet bij andere bloemen geraken en dat kunnen de meesten niet zelf. Dus lokken de bloemen met hun geur en kleur en nectar de insecten: de insecten vullen hun buikje met dat lekkere nectar waardoor aan hun pootjes wat stuifmeel blijft hangen. Het insectje vliegt naar een volgende bloem en daar blijft dan wat stuifmeel achter….

Zo kan er zaad gemaakt worden.

En weet je dat bijvoorbeeld een appel ook eerst een bloem is en pas, nadat insecten goed gewerkt hebben, een lekkere appel wordt, of peer of…

Dus bedankt lieve insecten voor het lekkere fruit!

Insecten zijn soms niet te herkennen in de natuur : je moet soms echt goed kijken!

 

Opdracht

  • Vind je het insectje terug op de volgende foto’s?

Heb je ze gevonden? Super toch. We noemen dat camouflage. Later moet je je ook eens camoufleren thuis of op een volgende wandeling met takken, bladeren,je gezicht bruin maken met aarde…..

Wij Palitsekes doen dat ook regelmatig: misschien kunnen jullie ons daarom niet zo snel zien hahaha!

Als insect kan je ook doen alsof je een gevaarlijk dier bent. Om zo eventuele jagers om de tuin te leiden:

Kijk maar naar de uilvlinder: op zijn vleugels staan er 2 grote ogen.

Opdracht

  • Ga nu zelf op zoek naar kriebelbeestjes: misschien heb je wel een loepje en dan kan je deze kriebelbeestjes eens goed bestuderen. Maar zet de diertjes nadien wel terug in de vrije natuur want we hebben ze nodig!