Wespennesten en bijen

Print

Heb je last van wespen en/of bijen? De mens heeft al snel de neiging om alle wespennesten te verdelgen om één reden. We denken namelijk dat wespen zonder aanleiding steken. Een wesp valt, net als heel veel andere insecten en dieren, aan als zijzelf of haar nest in gevaar is. Naar een wesp slaan of er van weglopen is nooit een goed idee. In dergelijk gevallen maak je een wesp agressief waardoor deze zich gaat verdedigen door te steken. Rustig blijven staan of wegwandelen is de boodschap. Heel vaak druipt de wesp gewoon vanzelf af.

Daarnaast is het interessant om te weten waarom wespen op onze zoetigheden afkomen. En daarbij komen ze al snel op het pad van de mens. Ons leven is gespijsd met allerlei zoetigheden. Laat nu net die zoetigheden zo interessant zijn voor wespen...

Moeten we elke wespennest ongemoeid laten?
Het antwoord is dubbel! Een wespennest dat geen hinder oplevert voor jezelf, je gezin of je huisdier(en) kan je best ongemoeid laten. Deze wespen kunnen hun taak in de natuur ongestoord vervullen. Als iemand in je gezin allergisch is voor wespengif kan je wel beter het wespennest laten verwijderen. Dit risico zal nooit opwegen tegen het voordeel van de natuur.

Ontdek alle soorten in de wespenfolder van 2022.

Wens je toch graag jouw wespennest te laten verdelgen?
Neem dan een kijkje op Wespennest Vlaanderen. Je kan een aanvraag voor wespenverdelging via de brandweer doen of een afspraak maken met een professionele wespenverdelger uit je buurt. Zij komen ter plaatse om het wespennest te verwijderen.

Heb je (over)last van bijen?
Bijen zijn beschermde en nuttige insecten die zeker niet gedood mogen worden. Ze worden vaak gratis opgehaald door een imker. Zoek je een imker in de buurt? Ook hiervoor kan je terecht op Wespennest Vlaanderen en zoeken op gemeente of postcode.