Vernieuwd Belgisch paspoort in stripthema

Print

Op 7 februari 2022 werd er een nieuw model van de Belgische paspoorten gelanceerd. Het paspoort kreeg een volledige make-over, zowel op het vlak van artistiek als veiligheidsdesign.

Zo kreeg het e-paspoort een compleet nieuw design gebaseerd op tekeningen uit Belgische stripverhalen met reizen als hoofdthema. In het design werden allerlei veiligheidselementen verwerkt, zoals een extra controlecijfer en een chip in de datapagina. Er werd ook een barcode met o.a. de persoonsgegevens van de paspoorthouder toegevoegd en de secundaire foto is een combinatie van lasergravering en laserperforatie, waarbij de foto het geboortejaar bevat in laserperforatie. Daarnaast bevat het paspoort nog een kopie van de foto en persoonsgegevens in UV-inkt én een derde foto in lasergravure.

Het design van het voorlopige paspoort is in hetzelfde thema als het e-paspoort. Op de Belgische consulaire beroepsposten in het buitenland worden de persoonsgegevens afgedrukt op een veiligheidssticker. Deze bevat net zoals de e-paspoorten een machineleesbare zone (MRZ). De Belgische ereconsulaten in het buitenland zullen de mogelijkheid blijven behouden om de veiligheidssticker manueel in te vullen voor zover hun printer geen correcte afdruk toelaat.

Nuttige informatie

De leveringstermijnen blijven ongewijzigd. Bij een normale aanvraag wordt het paspoort uiterlijk de 5de werkdag volgend op de dag van aanvraag geleverd. Indien het een dringende aanvraag betreft, de eerste werkdag volgend op de dag van aanvraag. Bij een superdringende aanvraag binnen de 4 ½ uur na de aanvraag aan het gemeenschappelijk loket van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken in Brussel.

Ook de kostprijs blijft ongewijzigd.
Voor een reispas -18 jaar in normale aanvraagprocedure € 40; € 220 in dringende en € 280 in superdringende aanvraagprocedure.
Voor een reispas +18 jaar in normale aanvraagprocedure € 70; € 250 in dringende en € 310 in super dringende aanvraagprocedure.

Het nieuwe voorlopige paspoort zal progressief in de loop van 2022 in gebruik worden genomen.