Openbare straatverlichting blijft langer branden vanaf 9 oktober

Print

Vanaf 9 oktober 2023 zal de openbare verlichting in 29 Vlaams-Brabantse gemeenten doven om middernacht in plaats van om 23.00 uur. Vanaf dan zal de straatverlichting ook in de nacht van zondag op maandag branden.

In samenwerking met Fluvius worden de afspraken rond de ‘energieloze nachten’ verder verfijnd. Met deze collectieve inspanning verminderen de lokale besturen in Halle-Vilvoorde de CO2-uitstoot, worden de oplopende energiekosten beperkt en komt men tegelijk tegemoet aan de wensen van inwoners. 

De straatverlichting zal telkens branden van zonsondergang tot middernacht en van 5 uur tot zonsopgang. Het weekendregime blijft van kracht op zondagnacht, waardoor de straatverlichting dus voortaan ook aan blijft in de nacht van zondag op maandag. Ook tijdens evenementen en bij ingrijpende werken blijft de openbare verlichting tijdelijk en lokaal branden.

Geen impact op de criminaliteit

Bij inwoners kwam de vraag regelmatig terug of het doven van de straatverlichting een impact heeft op de criminaliteit. Maar dat blijkt niet zo te zijn. In geen enkele van de politiezones werd een impact op de criminaliteitscijfers opgemeten. Uit dezelfde bevraging blijkt ook dat er geen stijging is van het aantal verkeersongevallen.