Kids-ID in nieuw jasje

Print

De Kids-ID, het identiteitsdocument voor kinderen jonger dan 12 jaar, steekt in een nieuw jasje. Zo kreeg ze een andere kleur en is ze, net als de elektronische identiteitskaart (eID), gemaakt uit een materiaal dat een langere levensduur garandeert en het mogelijk maakt om veiligheidselementen van hoge kwaliteit te integreren. Met de vernieuwing komen we tegemoet aan een vraag van de Europese Unie om de reisdocumenten universeler te maken. Bovendien is de nieuwe Kids-ID moeilijker te vervalsen, en dus veiliger.

Naast de bestaande contactchip, die zich nu op de achterzijde van de kaart bevindt, bevat de nieuwe Kids-ID ook een contactloze RFID-chip en een tweedimensionale barcode. De foto bevindt zich aan de linkerkant, op de achterzijde van de kaart staat een geperforeerde afbeelding van de foto. De geboorteplaats is raadpleegbaar via het uitlezen van de contactchip. Een Kids-ID bevat geen vingerafdrukken.

De procedure voor het aanvragen van een Kids-ID wijzigt niet. Ook de prijs (6,60 euro, exclusief gemeentetaks) en leveringstermijn (3 weken) blijven identiek. De Kids-ID is geen verplicht document. Het huidige model blijft geldig, ten minste tot het einde van de geldigheidsperiode tenzij het document wordt gestolen of verloren geraakt of om een andere reden moet worden vervangen zoals een niet gelijkende foto, verandering van naam …

Afhankelijk van de evaluatie van het proefproject zullen alle Belgische gemeenten vanaf mei 2021 starten met de nieuwe Kids-ID uit te reiken.