Hoe laat je je testen (en wat na een terugkeer uit vakantie)?

Print

Ter herinnering: iedereen die terugkeert naar België moet binnen 48 uur voor u aankomt het Public Health Passenger Locator Form invullen.

Voor de rode zones vaardigt België een formeel reisverbod uit voor alle toeristische of “niet-essentiële” verplaatsingen. Reizigers die desondanks terugkeren uit deze zones zullen worden behandeld als “hoogrisico-contacten”, wat betekent dat ze verplicht getest worden en in quarantaine of zelfisolatie moeten.

Voor oranje zones is er geen reisverbod. Controleer vóór je vertrek het reisadvies voor deze bestemmingen, want het is mogelijk dat de plaatselijke overheid één of meerdere beperkingen oplegt aan toeristen uit België. Reizigers die terugkeren uit deze zones, zullen gevraagd worden om zich te laten testen en in quarantaine te gaan.

Indien je getest moet worden, is het hoe dan ook nodig eerst een afspraak te maken bij de huisarts, die een afspraak regelt bij het triagecentrum. Dit om te vermijden dat het triagecentrum overspoeld wordt door patiënten. Contacteer het triagecentrum dus niet zelf en ga er zeker niet naartoe zonder afspraak.