3 september 1944, de bevrijding van Liedekerke

Print

75 jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog, zo ook in Liedekerke. Om dit te herinneren, citeren we de gebeurtenissen van die dag uit het boek van Maurits Bronselaer, ‘Liedekerke, van vroeger tot nu.’

Na een bezetting van meer dan 4 jaar, “kwam op 3 september de bevrijding van het overgrote deel van België. Kort na de middag, kwamen er berichten van personen die beweerden de Engelse tanks te hebben zien voorbijrijden te Ninove, richting Aalst, en te Eizeringen, in de richting Asse en Brussel. De Duitsers blaasden de aftocht en de geallieerde legers rukten op in de richtingen Brussel, Mechelen en Antwerpen. Vreugde en een zucht van verluchting doorzinderden de ganse bevolking van Midden-België, deels om de bevrijding van de Duitse bezetting, deels om de wijkende mogelijkheid van een in de lucht hangende frontstrijd, deels om het einde van het bombardementsgevaar. En dan kwam de roes van de bevrijdingsperiode…

De overgang van Duitse bezetting naar deze der geallieerden was zo plots gekomen dat de mensen zich die verandering maar moeilijk konden realiseren. Iedereen was meer van mening dat er onvermijdelijk zou strijd geleverd worden tussen de aanrukkende Engelse en Amerikaanse legers en de Duitsers die nog steeds België bezetten. Doch één dag, die 3 september 1944, is voldoende geweest om heel Midden-België van Duitse soldaten te zuiveren.”

De bevrijding van Brussel, en vervolgens de rest van Midden-Vlaanderen, vond plaats op de avond van zondag 3 september 1944, dankzij de komst van Britse troepen, geflankeerd door een Belgisch korps, en de Brigade Piron, bekend van hun deelname aan de landingen in Normandië. 

Op de motor, van links naar rechts: Willy Van Droogenbroeck, Adolf Van den Brande, Herman De Neys en Adolf Heymans. Vooraan: Magda Van den Brande, Irène Guldemont, Hedwig Van den Brande en Agnes Heymans.

Foto1: Op de motor, van links naar rechts: Willy Van Droogenbroeck, Adolf Van den Brande, Herman De Neys en Adolf Heymans. Vooraan: Magda Van den Brande, Irène Guldemont, Hedwig Van den Brande en Agnes Heymans.

Foto2: Engelse soldaten te Liedekerke, met in het midden op de knie van de soldaat: Adolf Van den Brande, Vooraan in het midden, in de armen van een soldaat: Herman De Neys en Willy Van Droogenbroeck

Ook in Liedekerke laten we de herdenking aan de wereldoorlog niet zomaar voorbijgaan:

Maandag 11 november 2019 vindt de klassieke 11 novemberviering plaats in de voormiddag. En omstreeks 14.30 uur verwelkomen we Rudi Vranckx in Liedekerke. Samen met Katarina Vermeulen, Wibert, Charles Nagtzaam & Serge Feys brengt hij het muzikaal, aangrijpend oorlogsverhaal ‘Vriend of vijand’, doorspekt met Rudi’s persoonlijke getuigenissen en de muziek van Bram Vermeulen. Tickets kunnen gereserveerd worden via het vrijetijdhuis of liedekerke.be/vrije-tijd.

In 2020, 75 jaar na datum, herdenken we uitgebreid het einde van de tweede wereldoorlog. Met op 11 november, theater van eigen bodem, met verhalen over de Liedekerkse oud-strijders en gesneuvelden. In de komende maanden zullen we deze en andere herdenkingsinitiatieven zeker nog verder toelichten. Heb jij nog een verhaal of idee? Neem gerust contact via uit@liedekerke.be.

Foto’s uit ‘Bevrijding 60 jaar geleden’, een publicatie van het Liedekerks Heemkundig Genootschap, 2004.