Toegankelijkheid
PrintText
In onze maatschappij heeft niet iedereen dezelfde mogelijkheden. Mensen met een beperkte mobiliteit hebben nood aan een omgeving die goed is aangelegd. Mensen met een visuele beperking, een auditieve of verstandelijke beperking kunnen ook zelfstandiger leven als de omgeving op een goede manier is ontworpen. Laten we vooral niet de ouders met een kinderwagen vergeten. Of de ouderen, de leveranciers, de hulpdiensten, kleine kinderen, onderhoudspersoneel,... Ook zij hebben nood aan een omgeving die veilig en comfortabel is.
Niet alleen een veilige en comfortabele omgeving is belangrijk. Ook de mogelijkheid tot aangepast vervoer zorgt ervoor dat personen met een mobiliteitsbeperking zich kunnen verplaatsen.
Accordions
Aangepast vervoer voor personen met een mobiliteitsbeperking
Een vraag rond (aangepast) vervoer? Bel de Mobiliteitscentrale!
Heb je een mobiliteitsbeperking? Je zit in een rolstoel, bent niet goed te been, slechtziend, …? Heb je vervoer nodig… om naar het werk of naar school te gaan, naar de dokter te gaan of om iets leuks te gaan doen? Dan is de Mobiliteitscentrale het ideale startpunt voor je zoektocht naar vervoer.
Bel gratis 0800-26 990
Openingsuren: werkdagen tijdens de kantooruren.
Wie kan terecht bij de Mobiliteitscentrale?
Iedere inwoner van Vlaams-Brabant met een mobiliteitsbeperking kan terecht bij de Mobiliteitscentrale Vlaams-Brabant. Je kan bij ons terecht als je vervoersproblemen hebt omwille van:
- Een motorische beperking, al dan niet tijdelijk
- Hoge leeftijd
- Visuele handicap
- Ziekte
- …
Hoe werkt het?
Wat kan de Mobiliteitscentrale voor jou doen?
- De Mobiliteitscentrale geeft je informatie over aangepast vervoer. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de mogelijkheden, de verschillende aanbieders en de verschillende voorwaarden en tarieven.
- De Mobiliteitscentrale luistert en bekijkt wat jouw concrete vervoersvraag is. De medewerkers gidsen je naar een geschikte vervoersoptie en geven je alle informatie om snel en gemakkelijk je vervoer te regelen.
- Voldoe je aan specifieke voorwaarden, dan kan de Mobiliteitscentrale je vervoer voor je regelen. In sommige gevallen komt de Mobiliteitscentrale financieel tussen om de prijs van je vervoer betaalbaar te houden.
De dienstverlening van de Mobiliteitscentrale is gratis. Ritten moeten natuurlijk wel betaald worden.
Het gebruikerstarief voor ritten die via de Mobiliteitscentrale worden aangevraagd bedraagt maximaal 50 cent per beladen km, met een maximum van 50 km per rit. Boven de 50 km zullen de eigen tarieven van de vervoerder in rekening gebracht worden. Elke klant zal op voorhand een duidelijke prijsofferte ontvangen zodat er over de prijs geen misverstanden kunnen zijn.
De tarieven zijn enkel van toepassing voor het vervoer van rolstoelgebruikers en niet voor "stappers".
Met welke vervoerders werkt de Mobiliteitscentrale samen?
De Mobiliteitscentrale werkt samen met tal van mobiliteitsaanbieders. De Mobiliteitscentrale onderzoekt je vervoersvraag en helpt je vervolgens op weg. Er zijn twee opties:
- De Mobiliteitscentrale verwijst je door. De Mobiliteitscentrale brengt je in contact met geschikte vervoerders.
- Gewoon vervoer met faciliteiten (begeleider, instapmogelijkheid voor rolstoelers, …): MinderMobielenCentrale (MMC), Mutualiteiten, De Lijn, NMBS Aangepast vervoer met ziekenwagen: ziekenwagenvervoer.
- Aangepast vervoer zoals busjes met rolstoellift: belbus
2. De Mobiliteitscentrale regelt je vervoer. De medewerkers boeken je rit. In sommige gevallen zal de Mobiliteitscentrale financieel bijpassen om de rit betaalbaar te houden.
- Aangepast vervoer zoals busjes met rolstoellift: Diensten Aangepast Vervoer (DAV)
- Aangepast vervoer zoals busjes met rolstoellift: taxibedrijven die samenwerken met de Mobiliteitscentrale
Contact
Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer Vlaams-Brabant
Tel. 0800 26 990
Jouw gemeente, toegankelijke gemeente? Samen werken we eraan!
De gemeente Liedekerke heeft het engagement aangegaan met de provincie Vlaams-Brabant om gedurende één jaar lang te werken aan meer toegankelijkheid.
De campagne "Jouw gemeente, toegankelijke gemeente? Samen werken we eraan!" loopt gedurende een jaar: van 1 juni 2017 tot 1 juni 2018.
Tijdens deze campagne wordt een 10-puntenprogramma overlopen wat uiteindelijk zal resulteren in een verhoogde toegankelijkheid voor personen met een beperking.
10-puntenprogramma
- Om de 10 punten te realiseren krijgen de gemeenten de nodige ondersteuning van de provincie, in samenwerking met Inter en On Wheels.
- Organiseer een knelpuntwandeling
- Screen 20 handelszaken en 1 openbaar toilet
- Plaats de info over alle gescreende parkeerplaatsen op de website van de gemeente
- Plaats de informatie over de Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer op de gemeentelijke website
- Schenk bij minstens 1 gemeentelijke publieke activiteit aandacht aan mensen met een beperking
- Op basis van de screenings worden 10 extra parkeerplaatsen volgens de wettelijke regels aangepast
- Toets de toegankelijkheid van 5 stedenbouwkundige dossiers af en adviseer die dossiers op toegankelijkheid
- Organiseer minstens 1 overleg tussen gebruikers en het gemeentelijk beleid
- Organiseer minstens 1 planningsgesprek rond de aanpak van een lokaal toegankelijkheidsbeleid met Inter en de provincie
- Onderteken een engagementsverklaring dat de gemeente de bovengenoemde acties ook na de afloop van de campagne zal voortzetten
Filmpje
Bekijk de campagnefilm (via Vimeo)
Meer info