Personenvervoer

Print

Voor het exploiteren van een taxidienst of een dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder (VVB) hebt u een vergunning nodig. Deze vergunning wordt afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen en is 5 jaar geldig. Vergunde taxi- of VVB-voertuigen zijn te herkennen aan de geplastificeerde kaart opgemaakt door het gemeentebestuur.

Taxidiensten

Wilt u een taxidienst beginnen, dan hebt u hiervoor een vergunning voor het uitbaten van een taxidienst nodig.
Wanneer een voertuig van uw dienst tijdelijk onbeschikbaar is en u dit wilt vervangen, dan moet u hiervoor een machtiging voor tijdelijke vervanging van een voertuig voor personenvervoer aanvragen. Om in een gemeente de taxistandplaatsen op de openbare weg of op een publiek toegankelijke (dus zonder slagbomen) privéparking te mogen gebruiken, moet u een aanvraag indienen bij de gemeente.

Verhuurdienst van voertuigen met bestuurder

Als u een dienst wilt starten die voertuigen met een bestuurder verhuurt, moet u een vergunning voor het uitbaten van een verhuurdienst van voertuigen met bestuurder aanvragen. Deze vergunning wil de kwaliteit van de aangeboden verhuurdienst veilig stellen. Voor elke opdracht die u uitvoert voor een klant, moet er ook steeds een overeenkomst opgesteld worden. U kunt wel gebruik maken van een kaderovereenkomst verhuurdienst voertuigen met bestuurder.

Wanneer een voertuig van uw dienst tijdelijk onbeschikbaar is en u dit wilt vervangen, dan moet u hiervoor een machtiging voor tijdelijke vervanging van een voertuig voor personenvervoer aanvragen.