Fair Trade Gemeente

Print

Algemeen

Wie strijdt mee voor de titel?

De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking en het College van Burgemeester en Schepenen zetten zich achter de campagne Liedekerke Fair Trade Gemeente. Ook u kan meestrijden voor de titel!

FairTradeGemeente is een titel die aangeeft dat de gemeente en haar inwoners Fair Trade en lokale duurzame landbouw een warm hart toe dragen en er ook effectief werk van maken. Het campagnemodel kwam tot stand op initiatief van 11.11.11, Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels en Vredeseilanden.

Een gemeente moet voor het behalen van de titel voldoen aan 6 criteria:

  1. Het lokale bestuur steunt en promoot Fair Trade beleidsmatig en in de vorm van activiteiten.
  2. Minstens twee Fair Trade producten worden aangeboden in plaatselijke winkels en horecazaken.
  3. Lokale scholen, bedrijven en organisaties helpen het gebruik van Fair Trade producten te vergroten.
  4. Een goede mediastrategie houdt de campagne actueel en maakt engagementen zichtbaar.
  5. De lokale trekkersgroep neemt het voortouw om de titel te behalen en deze ook te blijven realiseren. 
  6. Met een nieuw initiatief wordt duurzame lokale consumptie en productie onder de aandacht gebracht.

Op deze manier kunnen lokale overheden, winkels, horecazaken, scholen, bedrijven, organisaties en individuele burgers meewerken aan de campagne. Naast eerlijke handel voor de kleinschalige producent in het Zuiden staat ook duurzame landbouw voor de producent in onze eigen streek centraal.

Partners

Deze school meent het!

Durf verder te denken dan koffie

Wist je dat er meer dan 1500 fairtradeproducten zijn? Je vindt ze natuurlijk niet allemaal in elke Wereldwinkel maar een bezoek aan de Wereldwinkel in je buurt is zeker de moeite waard. De leerlingen maken er kennis met de vrijwilligers van de Wereldwinkel en krijgen uitleg over de filosofie achter Fair Trade. De vrijwilligers kunnen kinderen vertellen waarom zij Fair Trade belangrijk vinden en hoe je thuis en op school zelf aandacht kan besteden aan eerlijke handel. De leerkracht kan ook samen met de kinderen bekijken welke producten passen als tussendoortje tijdens de pauze. Waarom geen lekker stuk fruit van bij de lokale bio-boer of een gezond en vers fruitdrankje?

Zet een originele actie op

Een fairtradeactie kan verschillende vormen aannemen. Het beste is de actie op te bouwen rond een thema verbonden met eerlijke handel. Mogelijke thema's zijn: kinderarbeid en andere vormen van onmenselijke uitbuiting, ongelijkheid in de wereldhandel en eerlijke prijzen voor producenten zowel in Vlaanderen als wereldwijd. Succesvolle acties kunnen jaarlijks herhaald worden zodat aandacht voor eerlijke handel een structurele plaats krijgt in de schoolactiviteiten.

Eerlijke handel in de les

Lessen over Fair Trade kan je best combineren met een concrete actie op school. Dan blijft de boodschap beter hangen bij de leerlingen en is er meer kans op gedragsverandering. Voor lagere en secundaire scholen zijn er uitgewerkte lespakketten beschikbaar met bijhorend infomateriaal. Oxfam Wereldwinkel kan uw school ook begeleiden bij het organiseren van een traject op maat, zie onderaan voor de nodige contactgegevens.

In samenwerking met andere partners organiseert Oxfam Wereldwinkels ook vormingsdagen voor leerkrachten.

Wereldwinkel op school

Al meer dan 200 secundaire scholen in Vlaanderen en Brussel hebben een wereldwinkel op school. Een groepje van ongeveer acht leerlingen en twee leerkrachten kan dit opstarten. Het project voldoet aan de vakoverschrijdende eindtermen en leerlingen oefenen taakgerichte vaardigheden. Aan scholen die instappen in ‘Wereldwinkel op School’ vragen we om zich te registreren en contact op te nemen met de lokale wereldwinkel. Daar kan je de producten inkopen die je wil aanbieden. Deze scholen krijgen een startkit dat onder andere posters, folders, een vlag, een handleiding en een actiebrochure bevat. Verder is er ook nog de proefbon waarmee uw school een proefpakket kan afhalen om zelf alvast enkele producten uit te proberen.

Fair Trade: doet uw school ook mee?

U kan al uw vragen rond eerlijke handel op school  en Wereldwinkel op School richten aan scholen@oww.be.

Bovendien kan uw school zich via deze weg ook abonneren op een elektronische nieuwsbrief met tips voor activiteiten en info over het beschikbare educatief materiaal.

Bedrijven en verenigingen

Wat kunt u concreet doen als bedrijf, organisatie of vereniging?

  • Biedt Fairtrade producten in uw lokale zaak aan of tijdens uw activiteiten en op bijzondere evenementen. Het Fairtrade assortiment omvat meer dan 1500 producten, zoals koffie, vruchtensap, koekjes maar ook verzorgingsproducten, decoratie, kledingaccessoires, juwelen en speelgoed. Bovendien zijn er lekkere Fairtrade recepten met bijbehorend eet- en kookgerei.
  • Produceer of verkoop duurzame lokale producten als biowinkel, bioboer of voedselteam. Fairtrade betekent ook het ondersteunen van lokale producenten en duurzame landbouw.
  • Zoekt u een attentie voor een collega, een vrijwilliger of een bezoeker? Koop een Fairtrade geschenk.
  • Ter gelegenheid van een opendeurdag personeelsfeest of evenement voor het grote publiek kunt u een Fairtrademarkt organiseren of een zoektocht waarbij de deelnemers in lokale winkels en horecazaken nagaan welke Fairtrade producten worden aangeboden.

Contact

Bent u geïnteresseerd, doet u al iets rond Fair Trade of maakt u reeds gebruik van fairtradeproducten?
Laat het ons weten, dan kunnen we uw evenement mee bekend maken of helpen we zelfs een handje.
 

Contactpersoon: Sofie Istasse | fairtrade@liedekerke.be.

Meer informatie  vindt u op FairTradeGemeente, met een eigen pagina voor Liedekerke.