Mooimakers

Print

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort. De medewerkers van Mooimakers kunnen je helpen om het zwerfvuil aan te pakken, sluikstort de wereld uit te helpen en meer algemeen om de openbare netheid van je gemeente te vrijwaren of herstellen. 

Het gemeentebestuur zet zich in tegen zwerfvuil en sluikstorten en organiseert hiervoor verschillende acties. Iedereen kan hierbij helpen kan op zoveel manieren, want zwerfvuil is een zaak van ons allemaal.

Word Mooimaker!

Zeg nee tegen zwerfvuil en ja tegen een mooie buurt! Ruim zwerfvuil op in je straat of op je favoriete plaats. Het gemeentebestuur ondersteunt jou hierbij en voorziet grijpers, handschoenen, fluovestjes en vuilniszakken. Elke deelnemer ontvangt een raamaffiche met krijtje en een leuk bedankje!    

Hoe deelnemen? Claim jouw buurt of route op www.mooimakers.be. Het materiaal vraag je aan via de Mooimakers claim of via milieu@liedekerke.be. Wij bezorgen jou het materiaal en maken de nodige afspraken over het ophalen van het verzamelde zwerfvuil.              

Hondenpoep, niet op de stoep!

Elke hondeneigenaar is verplicht om de poep van zijn hond op te ruimen. Jammer genoeg houdt niet iedereen zich aan de regels. In september zal de gemeentewacht extra controleren of hondeneigenaars hondenpoep opruimen en hondenpoepzakjes bij zich hebben. Verder worden er speciale vuilnisbakken voor hondenpoep geplaatst op 3 testlocaties: Warandepark, Heidestraat en Velodroomplein. Natuurlijk kan je met jouw zakje ook terecht in de gewone vuilnisbak. Geen excuus meer om de poep van jouw lieve viervoeter niet op te rapen! Ook in een hondenweide is dit verplicht.

De peuk, een ramp voor het milieu

Wist je dat één peuk 500 liter drinkwater kan vervuilen? Een roker die zijn peuk op de grond of in een rioolputje gooit, is zich daar waarschijnlijk niet van bewust. Ondanks dat peuken klein zijn, zorgen ze voor heel wat opruimellende en milieuschade. We reiken rokers net als vorig jaar een alternatief aan: de hermetisch afsluitbare pocketasbakjes. Deze worden verdeeld door de gemeentewacht en kunnen op het gemeentehuis afgehaald worden, zolang de voorraad strekt.    

Meld sluikstort online

Merkt u ergens sluikstort op? Meld dit dan via het online meldpunt op www.liedekerke.be/meldpunt.