Als inwoner

Print

Ondersteuning of advies nodig bij uw renovatie?

De klimaatmobiel stond tijdens juni 2019 aan het gemeenteplein. Heb je deze gemist en heb je nog vragen of hulp nodig rond renoveren?
Je kan het hele jaar door contact opnemen met het team van de klimaatmobiel!

Zij helpen je met renovatie, isolatiewerken, een zonneboiler of warmtepomp? Win tijd en energie en laat je begeleiden door onze BENOvatiecoach, een expert met kennis van zaken.

De BENOvatiecoach zorgt voor een volledige energie-audit van je woning en stelt samen met jou een BENOvatieplan op. Hij informeert je ook over mogelijke premies, leningen en de juiste aannemers. Klaar voor de werken? Dan volgt de coach alles op en kijkt of alles technisch in orde is. Zo ben je zeker van de juiste aanpak en heb je gegarandeerd minder kopzorgen.

Hoeveel kost een begeleiding door een BENOvatiecoach?
Dankzij de steun van de gemeente Liedekerke,  Fluvius en de provincie kost deze begeleiding maar 100 euro. Zodra je minstens één BENOvatie uitvoert krijg je die €100 terugbetaald.

meer info: Bart Rogiers, benoveren@klimaatpunt.be, 0468/19.07.74

 

Energierenovaties & groepsaankopen

Overweegt u kleine of grote energierenovaties? Hiermee kan u de CO2 uitstoot drastisch verminderen EN bespaart u ook op uw energiefactuur!

Groepsaankopen

Klimaatpunt

Klimaatpunt organiseert groepsaankoopacties voor de volgende energierenovaties:

  • de plaatsing van dak- of zoldervloerisolatie en muurisolatie (spouwmuur en buitengevelisolatie),
  • het laten vervangen van glas door beter isolerend glas in bestaande raamkaders (niet de aankoop van nieuwe ramen),
  • de vervanging van een oude verwarmingsketel door een condensatieketel
  • de plaatsing van PV-zonnepanelen.

Via deze groepsaankoopacties kunnen alle inwoners van het Pajottenland en de Zennevallei een gratis en vrijblijvende offerte laten opstellen voor één van deze renovaties in hun woning. Hiertoe neemt u best contact met ons op via info@paddenbroek.be of 02/306.45.62 of komt u naar de informatieavonden. Wij laten dan de geselecteerde aannemer met u contact opnemen. Deze offertes worden vanuit het Kyotoproject ook gecontroleerd.

Provincie Vlaams-Brabant

Groepsaankoop ‘Energieke daken’

De provincie Vlaams-Brabant lanceert in mei in samenwerking met IGO, Klimaatpunt, 3WPlus, de Kringwinkel Hageland en de gemeenten de provinciale campagne ‘Energieke daken’.

De groepsaankoopactie van 2017 richt zich op dakisolatie en fotovoltaïsche zonnepanelen. Daarnaast zal er in elke gemeente een infosessie over deze thema’s georganiseerd worden. Klimaatpunt en het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen selecteerden voor jouw gemeente een aantal lokale aannemers en installateurs. Een kwalitatieve uitvoering, een correcte prijs en een stipte opvolging staan centraal.

Meer info op www.vlaamsbrabant.be/groepsaankoop.

Premies

In Liedekerke kan u voor verschillende energierenovaties ook energiepremies aanvragen!

Een idee voor minder CO2?

Wilt u zelf ook actie ondernemen?

In het klimaatactieplan en de mindmap vindt u allerhande goede ideeën.
U haalt zeker inspiratie uit de mindmap van Vlaams-Brabant klimaatneutraal.
Heeft u nog ideeën of vragen? klimaat@liedekerke.be.

 

Wist u dat...

verschillende Liedekerkenaren zich al inzetten voor het klimaat?

 

Vergelijk jouw energieverbruik met een gelijkaardige woning

Verbruik je meer of minder energie dan een gelijkaardig gezin in een gelijkaardige woning? Om een antwoord te krijgen op deze vragen lanceren Eandis, Infrax en EnergyVille eandis.zetjewoningopdekaart.be en infrax.zetjewoningopdekaart.be

Je vult er een korte vragenlijst in over je woning en ontdekt in vier eenvoudige stappen of jouw verbruik lager of hoger ligt dan het gemiddelde.
- Eerst wordt gevraagd over welk type woning het gaat:  open, halfopen of gesloten bebouwing, (dak)appartement.
- Vervolgens wordt gepeild naar de huidige situatie: zijn het dak of de buitengevel geïsoleerd?
- Welk type verwarming is er aanwezig?
- De laatste stap is het ingeven van het huidige energieverbruik van je woning en het achterlaten van je contactgegevens.
 

Bovendien biedt de tool ook handige tips en tricks om kosten en energie te besparen en krijg je meer informatie over de specifieke BENOvatiemaatregelen die de staat van jouw woning kunnen verbeteren. Bovendien krijgen geïnteresseerden in de nabije toekomst de begeleiding van een BENOvatiecoach en de mogelijkheid om in te stappen in een collectief BENOvatietraject met buurtbewoners.
 

Zet je woning op de kaart wil Vlaanderen mee helpen BENOveren. Door een gerichte aanpak kunnen specifieke renovaties mee ondersteund worden. Het doel? Beter en grondiger renoveren, met jouw traject naar BEN (of Bijna-Energie-Neutraal) in het achterhoofd, op weg naar een verhoogd comfort en gebaseerd op een deskundig advies. Naast het aanleveren van deskundig advies wil de tool ook een belangrijke stap voorwaarts zetten in het digitaal databeheer voor het woning- en energiebeleid. Daarmee roepen we de Vlaamse huishoudens op om hun woning letterlijk op een (digitale) kaart te plaatsen. Met de verzamelde data kunnen we zo het Vlaamse energiebeleid mee helpen voeden en de ondersteuning vanuit de netbeheerders en de steden en gemeenten naar huishoudens verbeteren.

Adopteer jouw straatlamp

De gemeente Liedekerke heeft beslist om zuinigere straatverlichting te voorzien in de Mobilaswijk. Hiervoor gaat ze in zee met de energiecoöperatie Pajopower. Alle inwoners van Liedekerke kunnen mee investeren en krijgen hiervoor een financieel rendement. Ledstraatlampen hebben een esthetische armatuur en verbruiken minder energie. Ze vallen minder op in het straatbeeld en verlichten gelijkmatig de omgeving. Het aangename witte licht verhoogt het veiligheidsgevoel in de buurt en voldoet aan de nieuwe voorschriften. Tussen 23 uur en 6 uur worden de lampen tot 50 % gedimd. In totaal gaat het om 60 ledlampen en een investering van 26 000 euro, die Pajopower en het gemeentebestuur Liedekerke op zich neemt. 

Pajopower bestaat uit burgers uit het Pajottenland en Zennevallei, die samen duurzame energieprojecten uitwerken in de regio. De coöperatie bestaat vijf jaar en plaatste onder andere 450 ledlampen langs invalswegen in Halle. Pajopower is eveneens meegestapt in het duurzame scholenproject waarbij zonnepanelen schoolgebouwen van de nodige energie voorzien. Ook plaatste ze zonne-installaties op gemeentelijke gebouwen in Tervuren. 

De coöperatie kan rekenen op de steun van meer dan 200 vennoten, waardoor ze de hernieuwbare energieprojecten kan uitwerken en financieren. Voor het werkjaar 2018 keerde Pajopower een dividend van 2 % uit.

Investeren via burgers is niet nieuw. In Europa schat men het aantal echte energiecoöperaties op meer dan 1500. Deze vertegenwoordigen 1 000 000 vennoten. In ons land is Ecopower de grootste met meer dan 50.000 vennoten. Wie als burger mee investeert in lokale duurzame energieprojecten, kan rekenen op een financieel rendement en heeft inspraak in de projecten. Met ieder nieuw project worden we iets minder afhankelijk van de multinationale energiereuzen en nemen we onze energievoorziening meer in eigen handen, zodat de opbrengsten in de regio blijven en niet wegvloeien naar het buitenland. Bovendien is er nood aan hernieuwbare energieprojecten in de strijd tegen de klimaatcrisis. Niet alleen de productie ervan is belangrijk, ook op energiebesparing moet ingezet worden. Dit past volledig in het Burgemeestersconvenant dat de gemeente Liedekerke mee ondertekende in 2014, samen met 56 andere Vlaams-Brabantse gemeentes.

Op 15 september organiseert Pajopower een infomoment in de Mobilaswijk.

Tuinier klimaatbestendig

Het klimaat verandert. Meer en meer wisselen lange droge periodes af met periodes van korte en hevige regenval. Tegelijk brengen onze dichtbevolkte en verstedelijkte gebieden alsmaar meer verhardingen mee. Waardoor het regenwater moeilijk de grond indringt. Met zowel verdroging als wateroverlast als gekende gevolgen. Dus moeten we met z’n allen ontharden. Ook in onze tuinen.

Gebruik verhardingen alleen op plaatsen waar ze nodig zijn om voeten proper te houden of om met de wagen over te rijden of te parkeren. En vervang ze door groen. Want groene, zachte bodems en de juiste bomen, struiken en planten op de juiste plaatsen houden niet alleen het regenwater vast, maar zorgen ook voor meer comfort voor vogels, vlinders, bijen … en uzelf. Waar verharding toch nodig is, kiest u voor tegels met brede voegen, stapstenen, kiezel of een houten plankenpad op een waterdoorlatende fundering van bijvoorbeeld gebroken puin.

Of kies voor blauw en buffer het regenwater in uw tuin. Koppel uw regenpijp af en maak gebruik van het natuurlijk reliëf in uw tuin om bijvoorbeeld een wadi of een natuurlijke poel aan te leggen.

(Ver)bouwt u uw huis? Dan is een regenwaterput, waarvan de overloop niet naar de riolering mag, verplicht. Maar ook als u niet bouwt, is bijvoorbeeld een regenton een goede oplossing om regenwater op te vangen. U hebt ze tegenwoordig in alle maten, kleuren en modellen, voor elke tuin wat wils. Met het opgevangen water giet u de planten tijdens droge periodes.

Heb je vragen over je siertuin? Klop dan aan bij het Provinciaal Steunpunt Tuinen: www.vlaamsbrabant.be/steunpunt-tuinen. Een team van experten staat klaar met handige tuintips én een antwoord op maat.

Groene oplossingen voor jouw woning

Elk extra stukje groen rondom je woning helpt om de klimaatopwarming en overstromingsproblemen tegen te gaan. Het gemeentebestuur biedt een praktisch online handboek vol groene oplossingen aan om haar inwoners aan te zetten tot het nemen van eenvoudige initiatieven die wel degelijk een verschil maken.

Je gras laten groeien, een haag planten, bomen en struiken zetten én je schutting of muur laten begroeien, kan het bodemklimaat in je tuin tot ruim 5 graden koeler maken! Wat plantjes op je dak installeren of een regenvijver in je tuin, vermindert de druk op de riolen tijdens hevige regenbuien. Allemaal groene oplossingen met veel voordelen voor het klimaat, maar hoe begin je er aan?

Bekijk onze online catalogus vol groene initiatieven die kunnen worden toegepast rondom het huis. Per oplossing wordt uitgelegd hoe ze in elkaar zit en welke klimaatvoordelen ze heeft. Je krijgt er ook een doe-het-zelf-stappenplan met boodschappenlijstje bij. Bovendien lees je voor welke groene oplossingen er subsidies bestaan, of er bijkomende lokale voorschriften gelden, enzovoort.