Als inwoner

Print

Energierenovaties & groepsaankopen

Overweegt u kleine of grote energierenovaties? Hiermee kan u de CO2 uitstoot drastisch verminderen EN bespaart u ook op uw energiefactuur!

Groepsaankopen

PajoPower

PajoPower organiseert groepsaankoopacties voor de volgende energierenovaties:

  • de plaatsing van dak- of zoldervloerisolatie en muurisolatie (spouwmuur en buitengevelisolatie),
  • het laten vervangen van glas door beter isolerend glas in bestaande raamkaders (niet de aankoop van nieuwe ramen),
  • de vervanging van een oude verwarmingsketel door een condensatieketel
  • de plaatsing van PV-zonnepanelen.

Via deze groepsaankoopacties kunnen alle inwoners van het Pajottenland en de Zennevallei een gratis en vrijblijvende offerte laten opstellen voor één van deze renovaties in hun woning. Hiertoe neemt u best contact met ons op via info@paddenbroek.be of 02/306.45.62 of komt u naar de informatieavonden. Wij laten dan de geselecteerde aannemer met u contact opnemen. Deze offertes worden vanuit het Kyotoproject ook gecontroleerd.

Provincie Vlaams-Brabant

Groepsaankoop ‘Energieke daken’

De provincie Vlaams-Brabant lanceert in mei in samenwerking met IGO, PajoPower, 3WPlus, de Kringwinkel Hageland en de gemeenten de provinciale campagne ‘Energieke daken’.

De groepsaankoopactie van 2017 richt zich op dakisolatie en fotovoltaïsche zonnepanelen. Daarnaast zal er in elke gemeente een infosessie over deze thema’s georganiseerd worden. PajoPower en het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen selecteerden voor jouw gemeente een aantal lokale aannemers en installateurs. Een kwalitatieve uitvoering, een correcte prijs en een stipte opvolging staan centraal.

Meer info op www.vlaamsbrabant.be/groepsaankoop.

Premies

In Liedekerke kan u voor verschillende energierenovaties ook energiepremies aanvragen!

Een idee voor minder CO2?

Wilt u zelf ook actie ondernemen?

In het klimaatactieplan en de mindmap vindt u allerhande goede ideeën.
U haalt zeker inspiratie uit de mindmap van Vlaams-Brabant klimaatneutraal.
Heeft u nog ideeën of vragen? klimaat@liedekerke.be.

 

Wist u dat...

verschillende Liedekerkenaren zich al inzetten voor het klimaat?

 

Vergelijk jouw energieverbruik met een gelijkaardige woning

Verbruik je meer of minder energie dan een gelijkaardig gezin in een gelijkaardige woning? Om een antwoord te krijgen op deze vragen lanceren Eandis, Infrax en EnergyVille eandis.zetjewoningopdekaart.be en infrax.zetjewoningopdekaart.be

Je vult er een korte vragenlijst in over je woning en ontdekt in vier eenvoudige stappen of jouw verbruik lager of hoger ligt dan het gemiddelde.
- Eerst wordt gevraagd over welk type woning het gaat:  open, halfopen of gesloten bebouwing, (dak)appartement.
- Vervolgens wordt gepeild naar de huidige situatie: zijn het dak of de buitengevel geïsoleerd?
- Welk type verwarming is er aanwezig?
- De laatste stap is het ingeven van het huidige energieverbruik van je woning en het achterlaten van je contactgegevens.
 

Bovendien biedt de tool ook handige tips en tricks om kosten en energie te besparen en krijg je meer informatie over de specifieke BENOvatiemaatregelen die de staat van jouw woning kunnen verbeteren. Bovendien krijgen geïnteresseerden in de nabije toekomst de begeleiding van een BENOvatiecoach en de mogelijkheid om in te stappen in een collectief BENOvatietraject met buurtbewoners.
 

Zet je woning op de kaart wil Vlaanderen mee helpen BENOveren. Door een gerichte aanpak kunnen specifieke renovaties mee ondersteund worden. Het doel? Beter en grondiger renoveren, met jouw traject naar BEN (of Bijna-Energie-Neutraal) in het achterhoofd, op weg naar een verhoogd comfort en gebaseerd op een deskundig advies. Naast het aanleveren van deskundig advies wil de tool ook een belangrijke stap voorwaarts zetten in het digitaal databeheer voor het woning- en energiebeleid. Daarmee roepen we de Vlaamse huishoudens op om hun woning letterlijk op een (digitale) kaart te plaatsen. Met de verzamelde data kunnen we zo het Vlaamse energiebeleid mee helpen voeden en de ondersteuning vanuit de netbeheerders en de steden en gemeenten naar huishoudens verbeteren.

Adopteer jouw straatlamp

De gemeente Liedekerke heeft beslist om zuinigere straatverlichting te voorzien in de Mobilaswijk. Hiervoor gaat ze in zee met de energiecoöperatie Pajopower. Alle inwoners van Liedekerke kunnen mee investeren en krijgen hiervoor een financieel rendement. Ledstraatlampen hebben een esthetische armatuur en verbruiken minder energie. Ze vallen minder op in het straatbeeld en verlichten gelijkmatig de omgeving. Het aangename witte licht verhoogt het veiligheidsgevoel in de buurt en voldoet aan de nieuwe voorschriften. Tussen 23 uur en 6 uur worden de lampen tot 50 % gedimd. In totaal gaat het om 60 ledlampen en een investering van 26 000 euro, die Pajopower en het gemeentebestuur Liedekerke op zich neemt. 

Pajopower bestaat uit burgers uit het Pajottenland en Zennevallei, die samen duurzame energieprojecten uitwerken in de regio. De coöperatie bestaat vijf jaar en plaatste onder andere 450 ledlampen langs invalswegen in Halle. Pajopower is eveneens meegestapt in het duurzame scholenproject waarbij zonnepanelen schoolgebouwen van de nodige energie voorzien. Ook plaatste ze zonne-installaties op gemeentelijke gebouwen in Tervuren. 

De coöperatie kan rekenen op de steun van meer dan 200 vennoten, waardoor ze de hernieuwbare energieprojecten kan uitwerken en financieren. Voor het werkjaar 2018 keerde Pajopower een dividend van 2 % uit.

Investeren via burgers is niet nieuw. In Europa schat men het aantal echte energiecoöperaties op meer dan 1500. Deze vertegenwoordigen 1 000 000 vennoten. In ons land is Ecopower de grootste met meer dan 50.000 vennoten. Wie als burger mee investeert in lokale duurzame energieprojecten, kan rekenen op een financieel rendement en heeft inspraak in de projecten. Met ieder nieuw project worden we iets minder afhankelijk van de multinationale energiereuzen en nemen we onze energievoorziening meer in eigen handen, zodat de opbrengsten in de regio blijven en niet wegvloeien naar het buitenland. Bovendien is er nood aan hernieuwbare energieprojecten in de strijd tegen de klimaatcrisis. Niet alleen de productie ervan is belangrijk, ook op energiebesparing moet ingezet worden. Dit past volledig in het Burgemeestersconvenant dat de gemeente Liedekerke mee ondertekende in 2014, samen met 56 andere Vlaams-Brabantse gemeentes.

Op 15 september organiseert Pajopower een infomoment in de Mobilaswijk.