Als gemeente

Print

Het gemeentebestuur zet zich in op de uitvoering van het klimaatactieplan. Enkele acties waar nu volop aan gewerkt wordt zijn:

Samen energiek

In het project Samen Energiek, met steun van de Provincie Vlaams-Brabant en in samenwerking met Steunpunt Duurzaam Bouwen Dialoog vzw, gingen we in de winter van 2016 op stap met de warmtecamera en werd letterlijk de temperatuur in een woning gemeten. We organiseerden dit met de formule van een home-party. Enkele mensen bijeen in de woning die doorgelicht werd. Iedereen leerde op dat moment van de bemerkingen die gegeven werden. We wilden de methodiek van de thermografie op die manier toegankelijk en betaalbaar maken en deel laten uitmaken van een gemeentelijk klimaatbeleid.
 

Boekenkastjes

In Liedekerke heeft de bibliotheek op 15 verschillende locaties een boekenruilkastje geplaatst. Het principe is zeer eenvoudig. Je neemt een boek uit het kastje en ruilt het voor een exemplaar uit jouw eigen boekenkast.

In Liedekerke vind je boekenruilkastjes onder meer in de Driesstraat (parking), Pamelsestraat (kleuterschool Dol-Fijn), Houtmarktstraat, Pastoriepark, Poortstraat (pleintje frituur Gemeenteplein), Zamstplein, Onmoetingscentrum Ter Muilem, Muilemstraat (ingang natuurreservaat De Valier), station, Peehoopplein, Sint-Gabriëlstraat (voetbalpleintje), Beysstraat (De Valier), Slochtestraat, jeugdcentrum BOKAAL en aan de ingang van Liedekerke Bos. 

In zo’n uitleenkastje vind je alle mogelijke genres: van stationsromannetje tot prent- en kookboeken.

De bib is nog op zoek naar meters en peters die willen instaan voor de zorg van zo’n boekenkast. Wie een kastje wil adopteren kan zich kandidaat stellen via bibliotheek@liedekerke.be 

Deelfietsen

In juli 2016 startte de gemeente Liedekerke met het deelfietsenproject. Tal van inwoners en zelfs niet-inwoners schonken oude fietsen aan de gemeente. Deze werden hersteld en geschilderd in opvallende kleuren. Ze werden op verschillende locaties geplaatst, waar ze gratis konden gebruikt worden. Een leuk project, maar helaas werd er misbruik van gemaakt. Om deze reden werd het project bijgestuurd.

Vanaf november zijn de fietsen terug beschikbaar. De fietsen kunnen nog steeds gratis ontleend worden, echter na registratie van de gebruiker (met identiteitskaart).

De fietsen staan gestald ter hoogte van het Vrijetijdshuis. Ontlenen van de fietsen kan aan het onthaal van het Gemeentehuis of de balie van het Vrijetijdshuis, op weekdagen tijdens de openingsuren. Na registratie van de gebruiker wordt de sleutel van het fietsslot overhandigd en kan deze gebruikt worden voor de gevraagde periode (maximaal 1 week). Alle fietsen beschikken over gps en kunnen getraceerd worden.


Belangrijk!

  • Schade of defect? Meld dit onmiddellijk aan de loods via 053/67 26 01 of deloods@liedekerke.be.
  • De fiets kan gelokaliseerd worden via GPS.
  • De fietsen zijn niet geschikt voor kinderen onder 16 jaar.
  • Er mogen geen passagiers op de fiets vervoerd worden.
  • De gemeente is niet aansprakelijk voor ongevallen tijdens gebruik van de fiets.
  • De fiets mag niet bewaard of toegeëigend worden.
  • Elk misbruik kan aanleiding geven tot een gemeentelijke administratieve sanctie.

Energiepremies

Het gemeentebestuur verleent voor volgende maatregelen energiepremies:

Duurzaam bouwadvies

Plant u te bouwen of te renoveren? Dan kan u bij DuboVlaamsBrabant terecht voor duurzaam bouwadvies.
U kan dit aanvragen via DuboVlaamsBrabant. Dit kost slechts 50 euro bij advies ter plaatse en 25 euro bij advies op basis van plannen.
In Liedekerke wordt advies bij renovatie gratis verleend. Maak hier dus zeker gebruik van!