Dieren en dierenbescherming

Print

Een ziek of gewond wild dier gevonden?

Het dier moet gepaste voeding en verzorging krijgen. Daarom onderneemt u best zelf niets en brengt u het dier zo vlug mogelijk over naar een erkend opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. Daar beschikken de verantwoordelijke en zijn dierenarts over de nodige expertise. In elke Vlaamse provincie is minstens één erkend opvangcentrum actief. Hier vind je hun contactgegevens (volledig adres, telefoonnummers, website).

Ziet u zelf vervoeren niet zitten? Bel dan het Wildlife Taxi Team op 0472 32 65 32. Een netwerk van vrijwillige transporteurs zorgt ervoor dat het dier in goede handen terechtkomt.

 

Verwaarloosde of mishandelde dieren

Als u getuige bent van een dier dat verwaarloosd of mishandeld wordt, kan u dat melden op 2 manieren:

  • Is het dringend of kent u de eigenaar niet? Neem dan contact op met de politie, zij kunnen de eigenaar opsporen.
    U kan hen contacteren op 053 65 00 55 of via e-mail.
  • Bij het meldpunt van de dienst Dierenwelzijn. Als u de eigenaar van het dier niet kent, kan de dienst Dierenwelzijn niet optreden. Discretie wordt verzekerd. Anonieme klachten worden niet behandeld.

Katten

Iedereen die een kat verkoopt of weggeeft moet het dier laten steriliseren/castreren en registeren. Ook als u de kat gratis weggeeft!

Meer info over pensions, dierenartsen en andere vindt u op de website van het LNE.

Heeft u last van zwerfkatten? Meer info vindt u hier.

Honden

Verplichtingen

Het politiereglement Openbare Overlast bepaalt dat honden op de voor het publiek toegankelijke plaatsen steeds aan de leiband moeten lopen. Bovendien is de toegang voor honden verboden (uitgezonderd assistentiehonden) op de begraafplaatsen, op de sportinfrastructuur, in openbare gebouwen, in parken en op speelpleinen.

De begeleider van een hond moet steeds de hondenpoep verwijderen en heeft hiervoor altijd een zakje bij zich. Hij kan ook zijn hond naar een afgebakende hondenweide of -toilet loodsen. Ook hier dient de hondenpoep opgeruimd te worden.

Hondeneigenaars die het reglement niet respecteren, riskeren een administratieve geldboete van maximaal € 200.

Registratie

Sinds 1998 moeten alle honden in België geregistreerd zijn. Meer informatie hieromtrent vindt u op de website van het LNE.

Loslopende honden

Loslopende honden kunt u melden aan de politiezone TARL op 053 65 00 65.
Indien men de eigenaar niet kan achterhalen, laat de politie de hond ophalen door:

Veterinary Assistance VZW
VETAS
Jan Tieboutstraat 99
1731 ZELLIK
www.vetas.be

Huisdiersticker

Wat is een huisdiersticker?

De gemeente stelt een huisdiersticker ter beschikking aan de inwoners. Door deze sticker op het raam of de deur van uw woning te kleven, kan u aan de hulpdiensten laten weten hoeveel én welke huisdieren er in uw huis aanwezig zijn. Zo kan het aantal huisdieren dat sterft in een woningbrand drastisch worden verminderd.

Ik wil wel zo'n sticker. Hoe geraak ik hieraan?

U kan de sticker afhalen aan de balie van het onthaal van het gemeentehuis of vragen dat de sticker op uw adres met de post wordt bezorgd (aanvraag via dit webformulier)

Marters

De steenmarter, bunzing, wezel en hermelijn zijn de meest voorkomende marterachtigen. Het zijn snuggere roofdieren, die graag dicht bij de mensen wonen. Met hun opstaande oortjes en dikke vacht zien ze er bijzonder aaibaar uit. Bovendien zijn het nuttige wezentjes. De lenige jagers helpen om muizen en rattenplagen in je leefomgeving te voorkomen.

Schade

Vooral steenmarters maken het soms nogal bont. Ze kunnen voor geluidsoverlast zorgen en durven daken, isolatie of auto-onderdelen beschadigen. Soms belagen ze zelfs je kippen of kleine huisdieren als cavia’s en konijnen.

Maatregelen

Een hele reeks maatregelen helpt samenleven met marterachtigen aangenamer te maken. Een overzicht van preventieve basismaatregelen die je kan nemen om schade te voorkomen vind je op http://www.natuuralsgoedebuur.be/nl-BE/Marters%20en%20co#.WVIS3OnfOUk.

Schadevergoeding

Enkel wanneer er ondanks het nemen van minstens één van deze basismaatregelen schade wordt vastgesteld, kan men aanspraak maken op een schadevergoeding. Meer info vind je op http://www.natuuralsgoedebuur.be/nl-BE/Marters%20en%20co#.WVITpOnfOUm en http://steenmarter.be/984/