Ongediertebestrijding

Print

Ratten

Heeft u last van ratten in huis of tuin? Met dit formulier kan u dit melden en rattenvergif aanvragen. U zal na afspraak vergif ontvangen bij u thuis.

Tips om ratten te vermijden

Vaak vinden ratten uw omgeving de perfecte plek om te vertoeven en lokt u zelfs onbewust ratten! Enkele tips:

  • Sluit tonnen met voedselvoorraden en stro altijd af en laat er niets rondslingeren.
  • Voeder huisdieren ’s morgens en doe dat beperkt, zodat de rat ’s nachts geen buffet vindt.
  • Bewaar huisvuil in een afgesloten container, en voer het zo snel mogelijk af.
  • Sluit buitenkraantjes goed af en vermijd stilstaand water.
  • Zorg voor een opgeruimd huis en tuin. Minder rommel betekent minder schuilplekken.

Zwerfkatten

Ondervind je overlast door zwerfkatten? Meld de locatie van overlast via het formulier.
De gemeente werkt samen met VETAS en een plaatselijke dierenarts om zwerfkatten te vangen, te steriliseren of te castreren en te behandelen tegen ziektes.

Belangrijk! Voeder deze katten niet om verdere overlast te vermijden.

Zwerfkatten zijn schuwe verwilderde katten, waarvan de vrouwtjes per jaar soms wel tien nakomelingen kunnen krijgen. Ze doden helpt nauwelijks omdat hun territorium dan door andere katten wordt ingenomen: steriliseren is beter. Zo blijft de kattenpopulatie onder controle en dat is een goede zaak voor de natuur. De gevangen zwerfkatten worden ook gemarkeerd door een knipje in het oor, om ze duidelijk te herkennen.

Wespen, bijen en hommels

Wespen

Op de meeste plaatsen zijn wespennesten niet gevaarlijk. Wespen zijn trouwens nuttige dieren en eten tal van schadelijke insecten.

Indien een nest zich echter vlakbij uw woning bevindt of op een plaats waar kinderen spelen, is het toch uitkijken geblazen. Een wespensteek (zeker bij mensen die allergisch reageren) kan soms ernstige gevolgen hebben. Het is dan vaak aan te raden het nest te laten verwijderen.

U kunt de verwijdering van een wespennest aanvragen bij de Brandweerzone Vlaams-Brabant West.

Bijen en hommels

 

Bijen en hommels zijn heel erg nuttige dieren. Het zijn de belangrijkste bestuivers van bloemen. Ze zijn ook niet agressief en steken alleen als ze zich echt bedreigd voelen. Nesten die in uw tuin voorkomen, mogen niet bestreden worden. Mocht er toch een hinderlijk nest zijn, neem dan contact op met een plaatselijke imker voor advies.

Marters en co