Afval

Print

Gele zakken maken plaats voor grijze container.

Vanaf 2021 zamelt ILvA de restfractie in via grijze containers en verdwijnen de gele zakken. Zowel de restfractie als het GFT worden vanaf dan gewogen en u betaalt per kilogram afval. De 15 steden en gemeenten van ILvA hebben hun akkoord gegeven, zodat ILvA van start kan gaan met het invoeren van deze methode, die we gewogen diftar noemen. De invoering gebeurt in verschillende fasen en start in de lente van 2021

Veel gestelde vragen (en antwoorden) gewogen diftar

Inzameling aan huis | Afvalkalender

De regels en de planning voor de ophaling van de verschillende afvalfracties in Liedekerke vindt u op de website van ILvA.

Recyclagepark

Vanaf dinsdag 7 april 2020 kan u uw afval opnieuw naar het recyclagepark brengen. ILvA heropent alle 15 recyclageparken volgens de normale openingsuren.

Iedereen wordt verzocht zich strikt aan onderstaande regels te houden

We verwachten dat er heel veel gezinnen hun afval willen brengen. We vragen daarom in de eerste plaats om uw bezoek uit te stellen als het niet dringend is. Wil u toch komen? Bereidt u zich dan voor op een lange wachtrij.

We vragen respect voor onze parkwachters en de andere bezoekers. Hou je daarom aan volgende voorschriften:
 • Maximum 4 voertuigen per parkwachter
 • Maximum 2 personen per voertuig
 • Hou afstand – minimum 1,5 meter
 • Geen fysiek contact
 • Blijf in uw voertuig, ook in de wachtrij
 • Enkel uitstappen om afval te deponeren
 • Asbest niet toegelaten
 • Hou u aan de sorteerregels
 • Geen cash betaling

Wie zich niet aan de voorschriften houdt, kan de toegang geweigerd worden. ILvA kan ook rekenen op politietoezicht voor de naleving van deze voorschriften.

De recyclageparken zijn open volgens de normale openingsuren. Ook wanneer er nog een lange wachtrij is, zullen de deuren sluiten op het normale sluitingsuur. Een medewerker van ILvA zal tijdig aanduiden tot welk voertuig de wachtrij loopt, zodat wachtenden niet nodeloos in de rij blijven staan.

We rekenen op ieders medewerking!

ILvA baat 15 recyclageparken uit. Als inwoner van Liedekerke mag u uw afval naar één van deze recyclageparken brengen. Het inzamelsysteem en de tarieven zijn identiek voor alle recyclageparken

U kan dus naar het recyclagepark gaan dat het best voor u bereikbaar is, ook al ligt dat niet in onze gemeente.

Het dichtsbijzijnde vanuit Liedekerke is het recyclagepark in de Thontlaan 42 te Denderleeuw

Op de website van ILvA vindt u alle info over:
 • adressen
 • openingsuren en sluitingsdagen
 • toegang tot de ILvA-recyclageparken
 • tarieven
 • wat u naar een recyclagepark mag brengen
 • wat u niet naar een recyclagepark mag brengen
 • afstandsverklaring 2019
 • betalen op een recyclagepark

Composteren en compostvaten

Ongeveer de helft van het huishoudelijk afval is composteerbaar (of door de natuur verteerbaar). Door het groenafval gescheiden te houden van het overige afval, helpt u mee om de hoeveelheid te storten of te verbranden afval te beperken. Bovendien is groenafval, de grondstof voor compost, een waardevol en onmisbaar element in land- en tuinbouw en natuurlijk ook in uw eigen tuin.

Wat is composteerbaar?
WEL composteerbaar: Schillen en resten van fruit, groenten en aardappelen, dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten, broodresten, koffiedik, papieren koffiefilter, pappier van keukenrol, noten, pitten, vlees- en visresten, schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen…), vaste zuivelproducten, eieren, eierschalen, fijn tuin- en snoeiafval (Bladeren, gras, onkruid, haagscheersel), kamer- en tuinplanten (inclusief potgrond), schaafkrullen en zaagmeel van onbehandeld hout, mest van kleine huisdieren

NIET composteerbaar: Vloeistoffen (bv. soep, melk, koffie,…), sauzen, vet en oliën (uitgezonderd gerechten waar een klein aandeel saus in zit), theezakjes en koffiepads, behandeld hout (met verf, vernis, impregneermiddel), beenderen en dierlijk (slacht)afval, dierenkrengen, schelpen van mosselen, oesters, …, kattenbakvulling en vogelkooizand, mest van grote huisdieren of in grote hoeveelheden, stof uit de stofzuiger, wegwerpluiers en ander hygiëne-afval, aarde en zand, kurk, asresten, houtskool, plastiek, glas, metalen, grof ongesnipperd snoeihout, dikke takken.

OPGELET!
Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads niet meer bij het gft-afval. Uit onderzoek blijkt immers dat deze kunststoffen kunnen bevatten. Papieren koffiefilters behoren wel nog tot het gft-afval. Voor thuiscompostering verandert er niets aan de huidige sorteerregels.

Compostvaten & -bakken
Door thuis te composteren kunt u flink besparen op uw afvalkosten. De grootte van uw tuin bepaalt of u kiest voor een compostvat, een compostbak of een composthoop. Heeft u een kleine tuin dan gebruik u best een compostvat. U kunt er uw tuinafval samen met het keukenafval in verwerken. Heeft u een grote tuin of is de hoeveelheid afval die u regelmatig in uw tuin verzamelt te groot voor een compostvat, kies dan voor één of meer compostbakken.

U kan volgende opties bestellen bij de milieudienst:

Compostvat met inhoud van 280 liter. Prijs: 20 euro.
Houten compostbak met inhoud van 863 liter. Prijs: 40 euro.
Kunststof compostbak met inhoud van 1200 liter. Prijs: 70 euro.
Beluchtingsstok. Prijs: 5 euro

U kan bestellen door dit formulier in te vullen.

Hoe composteren?

Op onderstaande video's van CompostKracht wordt composteren duidelijk uitgelegd:

Compostmeesters
Wenst u hulp of meer info over composteren?

Eric De Block, Boerenkrijglaan 46, 1770 Liedekerke, tel. 053 68 35 88
Frans Delveaux, Holstraat 135, 1770 Liedekerke, tel. 053 66 78 98
Hubert Heymans, Sint Gabriëlstraat 194, 1770 Liedekerke, tel. 053 67 19 08
Hubert Devry, Olmenlaan 15, 1770 Liedekerke, tel. 053 66 52 57
Jan Commeine, Resedalaan 16, 1770 Liedekerke, tel. 053 67 49 62

 
 

Kringwinkel 't Vierkant

De Kringwinkel is meer dan zomaar een tweedehandswinkel: milieu en sociale tewerkstelling staan er centraal! De Kringwinkel geeft een tweede leven aan huisraad, boeken, meubels, speelgoed, kleding, fietsen, elektra enz. De inkomsten uit de verkoop hiervan worden vooral gebruikt voor het behoud en de creatie van arbeidsplaatsen voor mensen die weinig kansen hebben in het reguliere arbeidscircuit. Het kringloopcentrum komt gratis uw bruikbare spullen ophalen. Zo kunnen ze een tweede leven leiden en komen ze nog niet op de afvalberg terecht. Of breng een bezoekje aan de kringwinkel. U kunt er leuke dingen kopen tegen lage prijzen.

Kringwinkel Liedekerke
Stationsstraat 11
1770 Liedekerke
ophalingen: 054 32 05 00

info@tvierkant.be
Website Kringwinkel 't Vierkant

Anti-reclamestickers

Reclame in de bus
Ergert u zich aan de stapels reclamedrukwerk die wekelijks in uw brievenbus belanden en ongelezen in uw vuilnisbak terechtkomen? Vraag bij de milieudienst een gratis zelfklever met de vermelding 'Geen reclame a.u.b.'.

U kunt kiezen tussen twee soorten: de 'JA/ NEEN-sticker' en de 'NEEN/NEEN-sticker'. Wanneer u voor de eerste sticker kiest, ontvangt u alleen nog de regionale pers (streekkrant,…) maar geen ongeadresseerde reclame . Met de andere sticker ontvangt u geen reclamefolders of regionale pers meer.

Het bestellen van de sticker kan met dit formulier. U kunt de sticker ook gewoon afhalen op de milieudienst tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

Reclamefolders op naam en ongewenste telefoontjes
Ook geadresseerde reclamefolders en ongewenste telefoontjes kunt u vermijden. U kunt uw naam en adres op de Robinsonlijst laten plaatsen.

Herbruikbare bekers

Bent u van plan om een evenement of een activiteit te organiseren waarbij ook de dorstigen gelaafd worden, dan kunt u gebruik maken van herbruikbare bekers. Het is hét alternatief voor de wegwerpbeker op uw feest, fuif of evenement!

Voor meer info en reservatie: evenement@liedekerke.be

Extra afval in de GFT-container

De GFT-container wordt al meer dan 20 jaar gebruikt door de gezinnen van ILvA. Van in 1996 kan je er je groente-, fruit- en tuinafval (GFT) in kwijt. Gelukkig maar, want jaarlijks wordt er zo ongeveer 27 miljoen kilogram van dit afval niet meer verbrand, maar gecomposteerd. Vóór 1996 werd dit afval meegegeven met de restfractie en dus niet gerecycleerd.

Omdat we nog meer afval willen recycleren, veranderen de sorteerregels voor GFT lichtjes vanaf 1 januari 2019. Vlees- en visresten zijn vanaf dan welkom in je GFT-container, terwijl we je in het verleden de raad gaven om die in de gele zak te gooien. Zo wordt ook dit afval gecomposteerd én bespaar jij plaats in je gele zak!  

Vanaf januari 2019 mag volgend afval in je GFT-container:
groente-, fruit- en tuinafval
keukenafval en etensresten (plantaardig en dierlijk)
vlees- en visresten
schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen)
vaste zuivelproducten (bv. kaas)
eieren, eierschalen

Opgelet
Theezakjes en koffiepads mogen niet meer in de GFT-container. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ze steeds vaker plastic bevatten. Papieren koffiefilters behoren wel nog tot GFT.

Concreet
Wat mag er WEL bij het gft afval:

Schillen en resten van fruit, groenten en aardappelen 
Dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten
Broodresten
Koffiedik, papieren koffiefilter
Papier van keukenrol
Noten, pitten
Vlees- en visresten, schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen…)
Vaste zuivelproducten
Eieren, eierschalen
Fijn tuin- en snoeiafval (Bladeren, gras, onkruid, haagscheersel)
Kamer- en tuinplanten (inclusief potgrond)
Schaafkrullen en zaagmeel van onbehandeld hout 
 

Wat mag NIET bij het gft afval:
Vloeistoffen (bv. soep, melk, koffie,…)
Sauzen, vet en oliën (uitgezonderd gerechten waar een klein aandeel saus in zit)
Theezakjes en koffiepads
Behandeld hout (met verf, vernis, impregneermiddel)
Beenderen en dierlijk (slacht)afval
Dierenkrengen
Schelpen van mosselen, oesters, …
Kattenbakvulling en vogelkooizand 
Mest van grote huisdieren of in grote hoeveelheden
Stof uit de stofzuiger 
Wegwerpluiers en ander hygiëne-afval
Aarde en zand
Kurk
Asresten, houtskool
Plastiek, glas, metalen
Grof ongesnipperd snoeihout, dikke takken