Ingroening begraafplaats Molenstraat

Print

Het ingroenen van de begraafplaats is gestart in 2016. Als gevolg van het pesticidenverbod werd het onkruidvrij houden van de begraafplaats zeer arbeidsintensief, het onderhoud ervan kon niet meer op constante basis uitgevoerd worden. Om deze reden werd beslist om de begraafplaats in te groenen. Ingroening  zorgt ervoor dat het onkruid geen kans krijgt door de open ruimtes zo veel mogelijk te voorzien van wintergroene hagen, beplantingen of gras. Het omvormingplan werd opgemaakt door Pro Natura, een sociaal duurzame onderneming met aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit en ecologie.

Familieleden kregen de kans om de zerk van overledenen gratis te laten verwijderen, om zo een groene en rustgevende plek in het centrum te creëren, waar het rustig vertoeven is, om te wandelen of om even te verpozen op een bankje.

De ingroening van de begraafplaats in de Molenstraat loopt op zijn einde. De paden werden ingezaaid met gras, tussen de paden en zerken werden bomen, bodembedekkers en hagen aangeplant. Verder werder er nieuwe rust- en kijkzones gecreëerd: een fotomuur met foto’s van overledenen, een gedenkvijver ter herinnering aan de slachtoffers van WOI, een vredesboom en het monument Hand van de hoop. De begraafplaats werd zo omgevormd tot een aangename plek waar de belevingswaarde en de natuurwaarde verhoogd werd.

De officiële inhuldiging van deze vernieuwde begraafplaats vond plaats op 11 november 2018.

Vanaf 19 november worden alle zerken verwijderd waarvan de concessie niet verlengd werd door de familie. Wil u graag een foto of beeldje behouden die op een zerk staat? Tot 18 november is de begraafplaats toegankelijk en kan u voorwerpen ophalen. De foto’s die los op de zerken staan worden nadien aan de ingang van de begraafplaats geplaatst zodat u ook na de werken uw foto kan bemachtigen.

Meer info: milieu@liedekerke.be of 1770