Veelgestelde vragen

Wil je graag een afspraak maken, maar weet je niet hoe? Heb je een bouwgrond op het oog en wil je meer informatie? Bezorgen je buren je overlast en weet je niet waarheen? Misschien staat het antwoord wel tussen onze veelgestelde vragen!

Hoe maak ik een afspraak?

De snelste manier om een afspraak in te plannen is via het online afspraakplatform https://afspraken.liedekerke.be/. Indien je de reden voor afspraak niet terugvindt in deze lijst kun je telefonisch of via e-mail een afspraak maken. Contacteer ons via 1770@liedekerke.be of via het telefoonnummer 1770. We zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Op vrijdag enkel van 08.30 uur tot 12.00 uur.

Moet mijn kind aanwezig zijn bij het aanvragen van een kids-ID?

Bij de aanvraag van een kids-ID moet minstens 1 van de ouders aanwezig zijn, samen met het kind waarvoor de kids-ID wordt aangevraagd.
Bij het afhalen van de kids-ID hoeft het kind niet aanwezig te zijn.

Bij het aanvragen of afhalen van een e-id (voor personen vanaf 12 jaar) moet de aanvrager zelf steeds aanwezig zijn.

Hoe vraag ik een bewonerskaart aan?

Woon je in een blauwe zone? Dan kun je een virtuele bewonerskaart aanvragen. Daarmee kun je parkeren op vrije parkeerplaatsen dichtbij je huis. Om een bewonerskaart aan te vragen stuur je een mail naar liedekerke@apcoa.be met volgende documenten bijgevoegd:

 -  kopie van beide zijden van de identiteitskaart

 -  kopie van het inschrijvingsformulier van de wagen

 - bewijs van exclusief genot (bij bedrijfswagen, leasing ...)

Ik (ver)bouw een nieuwe woonst. Op welke premies kan ik aanspraak maken?

We zetten de belangrijkste premies hier voor jou op een rijtje: https://www.liedekerke.be/menu/wonen/alle-premies-en-toelagen.

Geen zin om alle premies door te nemen? Surf dan naar premiezoeker.be!

Hoe kan ik informatie krijgen over een bouwgrond of woning die te koop staat?

Bij verkoop van een perceel of onroerend goed wordt de stedenbouwkundige informatie over de situatie door de notaris of de vastgoedmakelaar opgevraagd. Ook als particulier is het mogelijk deze informatie aan te vragen. Een stedenbouwkundige inlichting kan bestaan uit een uittreksel uit het plannenregister, een uittreksel uit het vergunningenregister, een stedenbouwkundig uittreksel of vastgoedinformatie.

Je kan, mits betaling, drie typedocumenten aanvragen, nl. een uittreksel uit het plannenregister, een uittreksel uit het vergunningenregister en stedenbouwkundige inlichtingen. Deze juridische documenten kan je aanvragen via stedenbouw@liedekerke.be.

Hoe kan ik mij inschrijven om een sociale woning te huren?

Om je in te schrijven voor een sociale huurwoning, neem je best eerst telefonisch contact op met een sociale huisvestingsmaatschappij in de buurt waar je wilt wonen. Na je inschrijving kom je op een wachtlijst. Afhankelijk van je situatie en het aantal beschikbare woningen kan de wachttijd sterk variëren. De toewijzing van een woning gebeurt steeds op basis van de datum van inschrijving, maar in sommige gevallen gelden bepaalde voorrangsregels.

Hoe vraag ik een tijdelijk parkeerverbod aan?

Met dit formulier kan je een tijdelijk parkeerverbod aanvragen (bijvoorbeeld bij een verhuis): https://www.liedekerke.be/webform/parkeerverbod-aanvraag.

Je aanvraag wordt ter plaatse onderzocht door de wijkagent.

De aanvraag moet ingediend worden ten laatste 5 werkdagen voor de datum waarop je een parkeerverbod wenst. De vergunning kan uitsluitend verzonden worden naar de officiële verblijfplaats verbonden aan het ingegeven rijksregisternummer.

Ik heb een conflict met mijn buren, wat kan ik doen?

Heb je zelf al geprobeerd om hierover met je buur te praten, maar lukt het niet? Dan kan burenbemiddeling je helpen. Burenbemiddeling richt zich op het herstellen van de communicatie met je buur om van daaruit verder te zoeken naar een oplossing die voor beiden aanvaardbaar is.

Burenbemiddeling voorkomt dat conflicten escaleren, of dat de politie of vrederechter moeten tussenkomen.

Je kunt een beroep doen op burenbemiddeling door het probleem te schetsen en door te mailen naar burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be of door telefonisch contact op te nemen via het nummer 016 26 78 41. Meer info vind je op de website www.vlaamsbrabant.be/burenbemiddeling.

Hoe geef ik problemen in mijn leefomgeving door? (overlast door ratten, onkruid op de stoep, zwerfkatten …)

Wil je iets melden, heb je een vraag, suggestie of probleem, dan kan je dit melden via het meldpunt op onze gemeentelijke website: https://www.liedekerke.be/meldpunt.

Mijn vuilnis werd niet opgehaald, wat kan ik doen?

De afvalophaling wordt gecoördineerd door intercommunale ILvA. Bij problemen of vragen in verband met je afval kun je best contact opnemen met de afvalcentrale zelf: https://www.ilva.be/contact.