Kruisweg Sint Niklaaskerk Liedekerke

Print

De Kruisweg van de Sint Niklaaskerk in Liedekerke werd in 1997 in opdracht van de kerkfabriek uitgevoerd door het atelier schilderkunst van de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunst Liedekerke. Dit gebeurde door de leerlingen schilderkunst, onder begeleiding van de atelierverantwoordelijke Ivan De Smaele.

De kruisweg (Via crucis in het Latijn) is een traditioneel onderdeel ter voorbereiding op het christelijke Paasfeest. Het is een nabootsing in de vorm van schilderijen of beeldhouwwerken van de lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsgebouw (het paleis van de Pontius Pilatus) tot en met de begrafenis van Christus. Een kruisweg stelt de gelovige in staat stil te staan bij de belangrijkste gebeurtenissen van deze lijdensweg aan de hand van 14 kruiswegstaties.

Als inspiratiebron voor de nieuwe kruisweg werd vertrokken vanuit de kunstgeschiedenis. Verschillende kunstenaars en kunststromingen dienden als inspiratiebron. Je herkent referenties naar James Ensor, Edvard Munch, de Vlaamse Primitieven,….Bij de uitbeelding van de diverse staties werd geopteerd voor een ruime verscheidenheid in stijl, coloriet, iconografie schriftuur, enz.…. Verschillende leerlingen en leerkrachten stonden model en zijn dus figuranten in de afgebeelde taferelen. Er werd geopteerd voor een eenheid in formaat en presentatie om een samenhangend geheel te verkrijgen.

Van de 14 staties van de Kruisweg werden de staties 1, 2, 3, 7, 8, 11, 12, 13, en 14 geschilderd met acrylverf op doek. De staties 4, 5, en 6 zijn geschilderd in olieverf, terwijl in de staties 9 en 10 beide verftypes gecombineerd zijn.

De schilderijen werden opgehangen op Witte Donderdag 27 maart 1997. De plechtige inhuldiging had plaats op 7 juni 1997.