11 november | poëtische hulde Likert tijdens Wereldoorlog II

Omwille van de recente Covid-19 maatregelen kan de geplande vaderlandslievende, beperkte plechtigheid niet doorgaan. Om de herdenking niet totaal onopgemerkt te laten voorbijgaan, heeft het gemeentebestuur bloemen laten neerleggen op elk graf van de oud-strijders (in het totaal zo’n 260 graven) en aan het Oorlogsmonument aan de Sint-Niklaaskerk.

Hieronder kan je de  poëtische hulde Likert tijdens de Tweede Wereldoorlog bekijken.

In 2020 zijn we 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Liedekerkenaar Wies borre, onze warme cultuurvriend en geprezen auteur die onlangs spijtig genoeg van ons heen ging, schreef voor deze gelegenheid een poëtisch theaterstuk 'Likert tijdens de Tweede Wereldoorlog' over wat er zich 75 jaar geleden afspeelde in onze gemeente. Het theatermoment stellen we uit naar 2021, maar we geven wel al enkele digitale fragmenten prijs van het beeld- en tekstmateriaal dat Wies speciaal voor deze voorstelling verzamelde en creëerde. Ze vertellen ons iets meer over het leven en de heldendaden van drie Liedekerkse gesneuvelden: Gaston Mertens, Felix Van den Brande en Petrus Van Cutsem (Tekst, beeld & muziek: Wies borre / LHG, Stem: Erwin De Brabanter).

Felix Van den Brande was een knappe en sportieve gast, hij was net geen 27 toen hij bij het begin van de Tweede Wereldoorlog overleed bij een bombardement in het Franse département du Nord.

Petrus Van Cutsem, een moedige en loyale man werd in 1940 getroffen door een kogel bij een bombardement te Adegem. Deze dertigjarige Liedekerkenaar liet zijn zoontje van 3 en echtgenote Virginie achter.

Gaston Mertens, een sterke kerel die studeerde voor Geneeskunde, vluchtte tijdens WOII weg uit België en kwam in Engeland terecht, waar hij bij de Royal Air Force opgeleid werd tot gevechtspiloot. Hij bekampte meermaals de Duitse luftwaffe en streed vanuit de lucht mee op D-day tijdens de landing in Normandië. Op het eind van WOII werd zijn vliegtuig geraakt boven Manderfeld en gaf hij zijn heldhaftige leven voor onze vrijheid. 

Aloïs Van den Borre (Wies Borre) werkte de laatste vier jaar aan een monumentale roman over de bekende oud-strijder en Liedekerkenaar Gaston Mertens. Het onwaarschijnlijke levensverhaal van deze oorlogsheld is te lezen in Gaston Mertens’ vlucht naar het onbekende. Wies Borre maakte ook nog een tweede boek over de Tweede Wereldoorlog, namelijk Likert in WO II. Dit is een bundeling van authentieke verhalen en foto’s van inwoners van Liedekerke. Deze twee boeken worden te koop aangeboden in de bibliotheek van Liedekerke. Momenteel is de bib gesloten maar kan je de boeken wel afhalen en betalen op afspraak (via bibliotheek@liedekerke.be of 053 64 55 82). Het boek Gaston Mertens’ vlucht naar het onbekende kost 25 euro en voor Likert in WOII betaal je 15 euro.