103_0362.JPG

Algemeen

De gemeente Liedekerke is gesitueerd in het westen van Vlaams-Brabant, aan de Dender die de grens vormt met de provincie Oost-Vlaanderen. De gemeente is gemakkelijk bereikbaar langs de E40, uitrit 19A en verder de N208. Het station ligt op de lijn 50 en 50A Brussel-Gent. De reisduur naar Brussel-Zuid is amper 13 minuten. Drie buslijnen van De Lijn doen Liedekerke aan: 127 (Brussel - Ninove via de dorpen), 213 (Brussel - Asse - Ternat - Teralfene - Aalst), 355 (Brussel - Liedekerke). Wegens deze goede verbindingen hebben vele pendelaars Liedekerke als woonplaats gekozen.


De gemeente vertoont een verstedelijkt karakter. Er wonen 12 100 mensen op 10 km². Nauwelijks 1% van de bevolking heeft een vreemde nationaliteit.
De gemeente heeft een centrumfunctie voor de omgeving. Er zijn vele kleinhandelszaken gevestigd met een ruim aanbod evenals enkele belangrijke distributiecentra. Elke zaterdagvoormiddag is er een bloeiende markt op het Gemeenteplein en in de Stationsstraat.


Het sportcentrum bestaat uit een schaatsbaan van BLOSO, een gemeentelijk zwembad, een gemeentelijke sporthal, een Finse piste, een skatepark en vier voetbalterreinen waaronder een synthetisch veld. Dit sportcentrum is rijkelijk voorzien van parkeergelegenheid. Van het Liedekerkebos is 54 ha opengesteld voor het publiek.


Waar de Dender, de verbindingsweg naar de autoweg en de spoorlijn samenkomen, bevindt zich de nijverheidszone 'Begijnenmeers'. Een 60-tal ondernemingen zijn er gevestigd, waarvan enkele met internationale uitvoer.
Op het grondgebied van de gemeente zijn enkele belangrijke installaties gevestigd:

  • een grondstation van Belgacom voor satellietverbindingen
  • de eerste mobiele colonne van de Civiele Bescherming
  • een waterzuiveringsstation voor de regio van Aquafin